• 31.07.2021 14:04

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Повторно скок на цената на златото

BySarissa Editor

Jan 5, 2021

Златото се искачи на највисоко ниво во осум недели, надминувајќи 1.900 долари за унца, бидејќи пониските реални приноси во САД и послабиот долар му помогнаа на металот да оствари најголем годишен аванс во последната деценија.

Реалните приноси (разликата помеѓу номиналните приноси на референтните обврзници и стапката на инфлација) паднаа близу до минатогодишниот надир. Падот се должи на порастот на очекувањата за инфлација, при што инвеститорите се обложуваат дека дистрибуцијата на вакцини, понатамошната поддршка од централната банка и континуираната државна помош ќе забележат враќање на побарувачката во 2021 година. Во понеделник, 10-годишна стапка на пауза – мерка што се базира на цените на благајничките држави поврзани со инфлацијата, порасна за 2,01%, највисоко во последните две години.

„Кревањето на цената на златото на 1.900 американски долари исто така ја крева цената на среброто и платинана“, рече Таи Вонг, раководител на трговија со метални деривати на пазарот на капитал БМО.

Златото се искачи за 2,2% до 1.940,53 долари за унца во 14:42 часот во Њујорк откако достигна 1.944,52 долари, што е највисоко од 9 ноември. Во 2020 година, металот порасна за 25%. Фјучерсите за испорака во февруари на „Комекс“ пораснаа за 2,7% и се спуштија на 1.946,60 долари.

Биткоинот падна најмногу од март, бидејќи крипто-митингот ја спушти цената. Поддржувачите на најголемата криптовалута во светот тврдат дека тоа е “мускулот” на златото и претставува жива ограда против слабоста на доларот и ризикот од инфлација, повикувајќи се на докази за проширување на интересот кај институционалните инвеститори.

Во регионот, нашиот сосед Србија со 35 тони злато, е земја со најголеми резерви на злато во регионот, според податоците на Светскиот совет за злато. Според официјалните податоците Србија има 35 тони злато, а околу 96 проценти од златото се чувала во форма на златни прачки, а другите четири проценти во форма на монети.

Веднаш по Србија, според податоците на Светскиот совет за злато за второто тримесечје од оваа година, Македонија има најголеми резерви на злато кои тежат 6,89 тони.

Словенија тежи 3,17 тони, Босна и Херцеговина 2,98 тони и Црна Гора 1.090 килограми, наследени од поранешна СФРЈ.