• 25.06.2021 08:19

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Почина Џорџ Шулц на 100 годишна возраст

Еден од најголемите политички креатори на сите времиња, служејќи тројца американски претседатели, Џорџ П. Шулц почина на 6 февруари на 100-годишна возраст. Запаметен како еден од највлијателните државни секретари во нашата историја, Шулц беше клучен играч, заедно со претседателот Роналд Реган, во промена на насоката на историјата со употреба на алатки на дипломатијата за да се стави крај на Студената војна. Ова, во комбинација со силна интелигенција, му овозможи не само да ги замислува работите што се сметаат за невозможни, туку и да ги оствари и засекогаш да го промени текот на човечките настани.

Шулц е роден во Њујорк на 13 декември 1920 година и пораснал во Енглвуд, Њу Џерси. Дипломирал на Универзитетот во Принстон во 1942 година со диплома за економија и кратко потоа се запишал во американскиот марински корпус каде служел до 1945 година. Потоа ги продолжил студиите, но овој пат на Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ), каде заработил докторска титула по индустриска економија во 1949 година. Во 1955 година служел како висок економист во персоналот на Советот на економски советници на претседателот Ајзенхауер. Шулц предаваше на МИТ и Факултетот за бизнис на Универзитетот во Чикаго, каде стана декан во 1962 година.

Тој се вратил во владата кога беше назначен за секретар за труд од страна на претседателот Никсон во 1969 година. Во јуни 1970 година, тој стана првиот директор на новоформираната Канцеларија за управување и буџет. Во мај 1972 година, тој беше именуван за секретар на Министерството за финансии, функција што ја извршуваше две години. Во овој период, Шулц служеше и како претседател на Советот за економска политика, преговараше за низа трговски протоколи со Советскиот сојуз и ги претставуваше Соединетите држави на состанокот во Токио за Општиот договор за тарифи и трговија.

Шулц ја напушти владината служба во 1974 година за да стане претседател и директор на групата Бехтел, каде остана до 1982 година. Додека беше во Бехтел, тој одржуваше блиски врски со академскиот свет приклучувајќи се на факултетот на Универзитетот Стенфорд.

Шулц имаше две клучни позиции во администрацијата на Реган: претседател на Советодавниот одбор за економска политика на Претседателот (1981–82) и државен секретар (1982–89). Како државен секретар, тој играше клучна улога во спроведувањето на надворешната политика што доведе до успешно завршување на Студената војна и развој на силни односи меѓу САД и земјите од азиско-пацифичкиот регион, вклучувајќи ги Кина, Јапонија и здружението на нации од Југоисточна Азија.

По напуштањето на функцијата, Шулц повторно се приклучи на групацијата Бехтел како директор и постар советник. Тој, исто така, повторно се приклучи на Стенфорд како професор по меѓународна економија на Факултетот за бизнис и како истакнат соработник на институцијата Хувер.

Во текот на својот живот, Шулц беше автор на многу книги, заработи безброј награди – вклучително и највисоката цивилна чест на нацијата, Медалот за слобода во јануари 1989 година – како и бројни почесни дипломи од некои од најдобрите универзитети во нацијата. Неговите мемоари, „Превирања и триумф: Моите години како државен секретар“, претставуваат сеопфатен извештај за неговата служба.