• 31.07.2021 16:28

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Прогноза за рецесија за 2021 година на глобално ниво

BySarissa Editor

Dec 22, 2020

Пандемијата „ковид-19“ ја разби глобалната економија. Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува глобалниот бруто домашен производ (БДП) да падне 4,9 проценти оваа година, додека Светската банка (СБ) предвидува пад од 5,2 проценти, а Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) проценува пад од 6 проценти.

Сметководствена комора на Русија во прогнозата на светскиот БДП за 2020-2021 наведува дека до крајот на оваа година, рецесијата во глобалната економија ќе биде најдлабока во последните 80 години.

Во извештајот на Сметководната комора се наведува дека изгледите за глобалната економија се уште не се сигурни поради континуираната состојба со ковид-19. Во вториот квартал, финансиските институции започнаа да ги влошуваат своите прогнози не само за 2020 година, туку и за следната година.

Меѓународниот монетарен фонд веќе предвидува пад на глобалниот БДП за 4,9 проценти во 2020 година, во претходната прогноза, таа бројка беше 3 проценти. Во последната криза во 2009 година, која го зафати целиот свет, падот беше 2,1 процент.

Прогнозите на ММФ за следната година исто така не се оптимистички. Тие предвидуваат раст на БДП од 5,4 проценти. Така, на крајот на 2021 година, глобалниот БДП ќе биде за 6,5 проценти понизок отколку што се очекуваше во јануари. И двете прогнози не подразбираат рестриктивни мерки од големи размери, и покрај вториот бран на ковид-19. Бројни земји веќе се враќаат во карантин: повторно е воведена вонредна состојба во Чешка, Шпанија, Велика Британија и Германија се подготвува да биде затворена.

Светска банка неодамна ја подобри прогнозата за цената на нафтата за следната година, од 38 на 44 долари за барел. Светска банка очекува дека во 2021 година, економската активност во светот ќе се врати на нивото на пред-пандемијата.

Светската банка, како и ММФ, ја ажурираше својата официјална прогноза за светската економија за следната година. Според извештајот, глобалниот БДП се очекува да порасне за 4,2 проценти (откако падна за 5,2 проценти во 2020 година). Интересно, во претходната прогноза Светска банка соопшти дека растот е преполовен за 2,6 проценти.

Главниот економист на Светска банка Кармен Рајнхарт и дава рок од пет години на светската економија да се излечи од пандемиската криза.

Светска банка очекува зголемување на сиромаштијата поради пандемијата.

„До 60 милиони луѓе ќе бидат сиромашни, што ќе ги поништи напорите за борба против сиромаштијата во последните три години. „Семејствата изгубија свои блиски, милиони работни места се изгубени, здравствените системи се под огромен притисок“, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас.

Меѓународната агенција за рејтинг „Фич“ признава дека економскиот раст ќе го компензира падот на оваа година со растот кој треба да се случи следната година. Глобалниот БДП треба да порасне за 5,2 проценти.

Русија и Соединетите држави нема да ги надминат последиците од кризата до крајот на 2021 година. По ова прашање, само Кина има среќа, бидејќи во 2021 година, стапката на раст на кинеската економија ќе се зголеми за 7,7 проценти.

Во САД, БДП ќе порасне за четири проценти (откако падна за 4,6 проценти оваа година), во Русија економијата ќе порасне за 3,6 проценти (откако падна за 4,9 проценти оваа година).

Организација за економска соработка и развој

„Светската економија ќе изгуби седум трилиони долари до крајот на следната година поради пандемијата„ ковид-19“, изјави главниот економист на ОЕЦД Лоренс Бун за „Ехос.”

Организацијата за економска соработка и развој предвидува раст на глобалниот БДП од 5,2 проценти во 2021 година, но во отсуство на вториот бран на ковид-19. Доколку земјите продолжат да воведуваат ограничувања, светската економија ќе порасне за само 2,8 проценти.