• 31.07.2021 16:37

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Работа од дома: Не е злато сe што блеска

BySarissa Editor

Dec 11, 2020

Кризата предизвикана од корона вирусот научи на многу нови работи – како што е работата од дома која нуди многу можности. Но, негативните аспекти не треба да се игнорираат.

Од кревет до бањата и потоа до работната маса за започеток работниот ден – од март ова е нова нормалност за многу германци.

Според неодамнешното истражување на дигиталното здружение Битком, повеќе од 10 милиони вработени – или околу една четвртина од работното население во Германија – работеле од дома. Многумина се навикнаа на оваа нова ситуација и ги ценат бенефитите. Но, недостатоците исто така се појаснија.

Клаус Дор е економски социолог на Универзитетот во Јена. Тој е убеден дека работата од дома ќе има негативни последици на долг рок.

Дигитална просторија за пауза

Гестикулацијата со раце и изразите на лицето се скоро целосно непостоечки за време на видео повиците. За разлика од интеракциите лице в лице, ова значи дека вработените добиваат малку или воопшто не добиваат емоционални повратни информации. Ова може да доведе до чувство на несигурност, па дури и агресивност, бидејќи им е потешко да ги проценат сопствените перформанси. Размената на ставови и информации меѓу колегите е исто така изгубена.

„Она што целосно недостасува е неформалниот разговор во просторијата за пауза што честопати води кон најдобри идеи. Впрочем, “интелигенцијата на ројот” не е продуктивна преку комуникацијата на Интернет“.

За разлика од состаноците во реалниот живот, состаноците на Интернет се насочени кон одредена цел. Случајните средби или разговори во салата што се дел од нашите вообичаени канцелариски животи едноставно не се случуваат.

Акт на тврдо балансирање

Ања Герлмаер од универзитетот Дуизбург во Есен е сигурна дека за семејства со деца, жените честопати губат крај кога работат од дома. „Обидот да ги предавате менделеевиот закон и да извршите задачи за вашиот работодавец во исто време е осудено на пропаст“, заклучува таа. Или ќе бидат етикетирани како лоши мајки или нивната работа ќе страда.

Не е сè лошо, се разбира. И Дор и Герлмаер се согласуваат дека има многу што да се научи од сегашната ситуација. Герлмаер верува дека има многу потенцијал за работа од дома, кој во моментов останува неискористен. Бизнисите и креаторите на политиките треба да размислуваат надвор од рамките, вели таа. „Сега е време да ја искористиме најдобро оваа нова реалност и да ја обликуваме“, рече Дор. Willе мора да има мешавина помеѓу времето поминато во канцеларија и времето работење од дома.

Студијата на Битком има препорака: Ги повикува креаторите на политиките активно да ги следат овие промени на работното место и да ги поддржат со стимулации и за вработените и за работодавците.

Едно е сигурно: Работата од дома бара јасна поделба помеѓу работата и приватниот живот.

Веста е превземена од Дојче веле