• 30.07.2021 13:42

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Истрелани ракети кон американската амбасада во Багдад

Американската амбасада пресретнала најмалку три ракети испукани во Зелената зона како што се приближува годишнината од атентатот врз врховниот генерал на Иран.

Според раните извештаи, американската амбасада во Зелената зона во Багдад во неделата била мета на ракетен напад. Ирачките служби за безбедност за АП под услов да бидат анонимни изјавиле дека одбранбениот систем Ц-РАМ на амбасадата ги соборил ракетите во воздух, предизвикувајќи штета на станбен комплекс и паркирани автомобили.

Нема извештаи за жртви.

„Амбасадата на САД потврдува дека ракетите се насочени кон Меѓународната зона (Зелена зона) резултираа во ангажман на одбранбените системи на амбасадата“, се вели во соопштението објавено од амбасадата, додавајќи дека комплексот претрпел помала штета. „Ги повикуваме сите ирачки политички и владини лидери да преземат чекори за да се спречат ваквите напади и да се повикаат на одговорност на одговорните“, се вели во соопштението.