• 21.04.2021 09:38

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Русија планира да отвори поморска база во Судан

BySarissa Editor

Nov 14, 2020

Русија планира да изгради поморска база на брегот на Црвеното море во Судан, за да може полесно да ја опремува и снабдува својата флота. Ова стои во нацрт договорот помеѓу Москва и Картум, кој е потшишан од рускиот премиер Михаил Мишустин.

Плановите, како што беше објавено на вебсајтот на руската Влада, вклучуваат воспоставување на логистички центар за поддршка кој ќе се изгради на крајбрежјето на Судан, и ќе служи за поправки и опремување при операциите и за одмор на членовите на екипажите. Капацитетот на оваа база ќе биде околу 300 воени и цивилни лица, и ќе опслужува четири брода, вклучително и нуклеарни пловила.