• 31.07.2021 16:57

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Светска организација за туризам – „Пад на туризмот за 72% во 2020 година“

BySarissa Editor

Dec 21, 2020

Туризмот драстично се намали годинава, а загубите на приходите во меѓународниот туризам се десет пати поголеми отколку во претходната финансиска криза. Загубата во светскиот БДП како резултат на штетите предизвикани во туризмот изнесува околу 2.000 милијарди долари, објави Светската организација за туризам.

Ова е најлошата година во историјата на туризмот со 72% помалку меѓународни пристигнувања во првите десет месеци и глобална загуба од заработка од извоз од 935 милијарди долари. Пристигнувањето на туристичкиот сообраќај од 2019 година се очекува за две до четири или повеќе години, објави Светската организација за туризам.

Според последните податоци, од почетокот на 2020 година до октомври имало 900 милиони странски туристи помалку отколку во исто време во 2019 година, што е директна последица од пандемијата, се наведува во извештајот. Загубата на приходите од 935 милијарди долари во меѓународниот туризам е над десет пати поголема отколку во 2009 година, кога изби глобалната финансиска криза. Туризмот се врати на нивото од пред 30 години оваа година, а загубата во светскиот бруто домашен производ (БДП) е околу 2.000 милијарди долари.

Азија и Пацификот претрпеа најголема загуба во туризмот во првите десет месеци, а овој регион има и најстрога политика за ограничување на патувањата. Во овој регион имало 82% помалку странски туристи во споредба со истиот период минатата година, кога овој дел од светот забележа раст на туризмот, кој беше меѓу најголемите во светот.

Слична позиција во 2019 година имаше и Блискиот исток, кој годинава бележи 73% помалку пристигнувања на странски туристи, додека во Африка бројот е помал за 70%, а во Европа и САД падот е 68%.

Според извештајот на Светската организација за туризам, Европа има малку помал пад на странските туристи во септември и октомври во споредба со другите делови на светот, со 72% и 76%, соодветно. Овој резултат главно се должеше на краткорочното закрепнување во текот на летните месеци, особено во јули и август, но вкупниот пад за првите десет месеци беше нешто повисок од 68%.