• 04.08.2021 09:37

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Светски познатиот политиколог Чагаптај ги наброи десетте најпознати историски личности кои потекнуваат од Македонија

BySarissa Editor

Jan 3, 2021

Сонер Чагаптај е турско-американски политиколог кој живее во САД. Тој е директор на турската програма за истражување во Вашингтонскиот институт за политика на блискиот исток. Тој е историча вокација и е експерт за односите помеѓу Турција – Соединетите држави, турската политика и турскиот национализам.

Чагаптај пишуваше многу за односите Турција – Соединетите Држави; Турска внатрешна политика, Турски национализам, Подемот на Турција како економска моќ и политиката на Анкара за Блискиот исток, објавување во научни списанија и големи меѓународни печатени медиуми. Тука спаѓаат „Волстрит журнал“, „Њујор тајмс“, „Вашингтон тајмс“, „Интернешнл хералд трибјун“ и „Хабертурк“.

Тој е редовен колумнист за Хуриет Дејли Њуз , најстариот и највлијателен турски весник на англиски јазик и соработник на Си-Ен-Ен. Тој редовно се појавува на Фокс Newsуз, Си-ен-ен, НПР, Ал-Џезеира, Би-Би-Си и Си-Ен-Ен-Турк. Неговата последна книга.

Многу интересен избор, поголем дел од имињата на листата ви се познати. Басил Први или Василиј Први е основач на таканаречената македонска династија во Византија која трае од 867 до 1056 година кога Византија или Источното Римско царство ја доживува својата најголема сила. Тој во истотијата е познат како Басил или Василиј Први Македонецот. 

Мохамед Али Паша се смета за основач на модерен Египет а е роден во Кавала, Егејска Македонија. Мустафа Кемал Ататурк е ставен на оваа листа бидејќи е роден во местото Коџаџик во околината на Дебар.

И за нас е најважно е што историчар од ваков формат ги става браќата Кирил и Методиј на листата на десетте најпознати Македонци или Македонки во историјата. Плус им задава тежок удар и на Бугарите со браќата Кирил и Методиј но и на Грците со Александар Македонски. Погледнете ја целата листа

10 most famous Macedonians:

1. Aristotle

2. Mustafa Kemal Ataturk

3. Mohammed Ali Pasha

4. Mother Teresa

5. Alexander the Great

6. Basil I

7. Justinian I

8. St. Cyril

9. St. Methodius

10. Cleopatra

Special mentions: Esma Rezdepova & Petar Naumoski