• 15.04.2021 08:39

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Се подготвува ли за продажба Скопската жичарница?

BySarissa Editor

Nov 30, 2020


Еден од најпрофитабилните објекти во Скопје е Жичарницата од Средно водно до врвот. Пуштена во употреба во 2011 година набрзо стана еден од најупотребуваните и најпопуларните објекти во Скопје. Финансиски самата се одржуваше и се до нејзиното затворање, официјално заради Ковид пандемијата, немаше никави проблеми во нејзиното функционирање или одржување.
Необјасниво, но до сега таа не проработи, а освен дека е пандемија официјално, од ЈСП Скопје кое стопанисува со Жичарницата нема друго објаснување. Зошто Жичарата не проработе се прашуваат и планинарите и вљубениците во Водно кој секојдневно ја користеа. Во разговор со нив велат, во автобус може да се стискаме, а во кабина четворица неможело.
Помлади Скопјани коментираат дека во овие загадени денови жичарата беше единствениот начин децата да ги качиме на врвот да подишат чист воздух. Нема логика да е затворена заради пандемијата а во маркети, автобуси и кафани да е дозволено. Велосипедистите кои ја користеа секојдневно иста така немаат информации зошто истата не работи.
Во кулоарите и чаршијата се говори дека некој фрлил мерак за приватизација или стопанисување со жичницата, па скопските муабети добиваат и други димензии во недостаток на официјални информации. Ја подготвува ли некој Скопската жичарница за продажба или делумна приватизација останува да се прашуваме зошто одговри сега за сега нема.