• 04.08.2021 09:20

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Сирија ги враќа бегалците дома!

Денес започна Меѓународната конференција за враќање на сириските бегалци организирана во Дамаск и Москва. На настанот ќе присуствуваат главно арапски и азиски земји и без присуство на Европската унија (ЕУ), која одлучи да не присуствува на контроверзниот настан.

Официјалната сириска агенција САНА вчера објави дека присутните ќе разговараат за условите за враќање на милиони бегалци во земјата, која војува од 2011 година, и за постојните пречки за нивно враќање, меѓу другото.

Претседателот на Сирија, Башар ал-Асад, изјави денес дека сириската бегалска криза е произведен проблем и увери дека арапската земја продолжува да биде местото каде бегалците одат да бараат азил, наместо да бегаат од земјата.

„Иако Сирија претрпе последователни окупации низ својата историја, таа продолжува да биде местото каде што другите одат и да бегаат од немири и кризи, а не обратно“, рече арапскиот водач на отворањето на меѓународната конференција.

За време на својот говор, Ал-Асад посочи дека сириските власти продолжуваат „вредно работат за враќање на сите бегалци кои сакаат да се вратат и да придонесат за изградбата на својата татковина“. И покрај тоа, тој предупреди дека има големи пречки и „притисоци врз сириските бегалци во странство да го спречат нивното враќање“.

„Ако случајот со бегалците за светот е хуманитарно прашање, за нас тоа не е само хуманитарно прашање, туку и национално … затоа успеавме да натераме стотици илјади бегалци да се вратат во текот на последните неколку години “, рече сирискиот претседател за време на својот говор.