• 30.07.2021 15:17

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Слаба излезеност на изборите во Јордан!

Излезноста се намали на неодамнешните општи избори во Јордан, во услови на постојана епидемија на коронавирус, според бројките на изборниот орган во земјата.

За време на гласањето во вторникот, кое беше спроведено под строги здравствени мерки на претпазливост за да се спречи ширењето на вирусот, 1.674 кандидати се спротивставија на 130 места во долниот парламентарен дом.

Сепак, се чини дека племенството е главниот фактор на изборите, при што гласачите гласаа според племенските или семејните врски.

Загриженоста околу зголемувањето на бројот на случаи КОВИД-19 доведе до пад на бројот на дадени гласови, што ги натера властите да го продолжат гласањето за уште два часа.

Според јорданската независна изборна комисија, од излезноста на гласачите не надмина 29,9% – помалку од 36% во 2016 година – и покрај строгите здравствени мерки за време на процесот на гласање.

Од вторникот, бројот на коронавируси во Јордан изнесуваше 120.982, вклучувајќи 1.386 смртни случаи и 9.821 опоравени.

Повеќето од партиите на Јордан учествуваа на изборите, со 47 од 48 партии регистрирани кандидати.

Според Амер Бани Амер, 78% од кандидатите кои освоија парламентарни места – 100 од 130 беа новодојден.

Тој додаде дека само 16% од овие нови претставници биле членови на политички партии.

Додека комисијата започна да ги објавува прелиминарните резултати за некои провинции, конечните резултати допрва треба да бидат објавени.

Јорданскиот парламент се состои од две комори. Горниот Сенат има 65 членови назначени од кралот, додека 130 члена на Претставничкиот дом се народно избрани.