• 30.07.2021 14:08

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Столтенберг: НATO Алијансата мора да остане воено и политички силна низ целиот свет

ByJane Jancheski

Jan 13, 2021

Ковид-19 покажа дека нашиот свет е понепредвидлив од кога било. Единственото нешто во што можеме да бидеме сигурни е самата несигурност – и треба да научиме да се справуваме со тоа, нагласи генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, за „Defense news“.

За НАТО, ова значи дека мора да останеме подготвени да одговориме на кој било предизвик во кое било време, со цел да го чуваме нашиот народ безбеден – вклучително и за време на пандемии. Нашата војска од целиот сојуз игра витална улога во борбата против вирусот и спасувањето животи.

Со влегувањето на новата година и почетокот на вакцинацијата од страна на сојузниците против Ковид-19, можеме да почнеме постепено да се опоравуваме од здравствената криза. НАТО гарантира дека ова нема да се претвори во безбедносна криза. Но, ние мора да продолжиме да се прилагодуваме на безбедносното опкружување кое брзо се менува.

Иницијативата НАТО 2030 година се однесува на подготвување на неочекуваното, одржување на НАТО како силен воен сојуз, правејќи го политички посилен и осигурувајќи дека ќе заземе глобален пристап.

За да ја задржат воената моќ на НАТО, нашите земји мораат да продолжат да инвестираат во одбраната, за да имаме најдобра војска со соодветни можности. За да ја задржат својата технолошка предност, сојузниците мора да вложат уште повеќе во врвни можности како што се вештачка интелигенција и квантни компјутери.

Една од причините што ни треба силна армија, е нашата борба против меѓународниот тероризам, вклучително и во Ирак и Авганистан. Во моментов, повеќе од половина од нашите војници во Авганистан се од европски сојузници и други партнери. И, иако никој не сака да остане во Авганистан подолго отколку што е потребно, на почетокот на следната година ќе се соочиме со тешка дилема: или останете и платете ја цената на континуираниот воен ангажман, или заминете и ризикувате Авганистан повторно да стане безбедно засолниште за меѓународни терористи кои можат да ги нападнат нашите земји. Што и да одлучиме, важно е да го сториме тоа на уреден и координиран начин.

Исто така, мора да го користиме НАТО уште повеќе како платформа за политички консултации, затоа што ова е единственото место каде што Северна Америка и Европа се состануваат секој ден за да разговараат, да одлучуваат и да постапуваат во врска со нашата заедничка безбедност. Кога имаме разлики, треба да ги намалиме на масата на НАТО и да разговараме отворено за да можеме да развиваме заеднички пристапи.

Неодамнешен пример е механизмот за решавање на воениот конфликт развиен од НАТО за да се избегнат инциденти во Источниот Медитеран меѓу Грција и Турција. Јас сум посветен на понатамошен развој на овој механизам, не само затоа што може да спаси животи, туку и затоа што може да помогне да се отвори патот за политички разговори за клучни прашања.

И додека НАТО ќе остане регионален сојуз, ние мора да заземеме повеќе глобален пристап во справувањето со глобалните предизвици како што е растот на Кина.

Кина не е наш противник. Подигнувањето на светска сцена носи можности, но создава и предизвици. Кина има втор најголем буџет за одбрана во светот и продолжува да ја модернизира својата војска со брзо темпо. Во исто време, ги поткопува човековите права и малтретира други земји.

Ние работиме поблиску со партнерите, особено во азиско-пацифичкиот регион, бидејќи како заедница на демократски истомисленици имаме заеднички интерес да ги браниме нашите заеднички вредности, да ја зајакнеме еластичноста на нашите општества, економии и институции и да се придржуваме кон правилата засновани на поредок.

Ние исто така ја зајакнуваме еластичноста на нашата критична инфраструктура – мрежи за напојување, пристаништа, аеродроми, патишта, железници и телекомуникациски системи, вклучително и 5G. И, НАТО ќе продолжи да ги зајакнува нашите барања за отпорност, охрабрувајќи ги сојузниците да спроведат длабински проценки на ризик и ранливост, вклучително и за контрола на странски имот или директни инвестиции.

Овие се важни размислувања додека се подготвуваме за Самитот на НАТО во Брисел 2021 година, каде што ќе ги презентирам моите препораки на стратешко ниво за тоа како да се одржи Алијансата во иднина.

Едно е сигурно: Можеме да бидеме силни само ако Северна Америка и Европа бидат обединети. Затоа, се радувам на тесна соработка со новоизбраниот претседател Џо Бајден и неговата администрација за понатамошно зајакнување на нашиот трансатлантски сојуз и заштита на нашите народи во овој непредвидлив свет.