• 20.04.2021 18:31

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Странските инвестиции во Кина се зголемија во првите девет месеци

Странските инвестициии во Кина се зголемија за 2,5% на 103,26 милијарди УСД во првите три квартали од истиот период од минатата година, според Статистичкиот билтен на Кинеските директни странски инвестиции (СДИ) 2020 објавен од Министерството за трговија (МК) на тековниот трет меѓународен саем за инвестиции во Кина.

Пред огромното влијание на „Ковид-19“ и сè покомплицираното домашно и меѓународно опкружување, Кина презеде мерки за стабилизирање на странските инвестиции во земјата, изјави официјалниот претставник на МПЦ, Зонг Чангкинг.

Атрактивноста на огромниот пазар во Кина за странски инвестиции не е променета како и очекувањата и довербата што странските инвеститори ги имаат во долгорочните инвестиции, рече Зонг.

Од 2016 до 2019 година, вкупните влезни странски инвестиции на земјата беа 549,6 милијарди долари, со просечен годишен раст од 1%. Во периодот 2016-2020 година, се очекува бројката да достигне 690 милијарди УСД.

Кина е втора по големина дестинација за странски директни инвестиции во светот веќе три последователни години заклучно со 2017 година, според билтенот.

Во услови на остра контракција на глобалниот проток на прекуграничен капитал во последниве години, процентот на кинеските ДСИ во склоп на глобалните ДСИ се зголеми од 6,6% во 2015 година на 9,2% во 2019 година и се очекува да се зголеми оваа година, додаде тој.