• 04.08.2021 02:04

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Теодор Рузвелт – републиканец и еден од најдобрите претседатели на САД

Теодор Рузвелт (27 октомври 1858 – 6 јануари 1919), бил американски државник, конзерватор, натуралист, историчар и писател, кој служел како 26-ти претседател на Соединетите држави од 1901 до 1909 година. Претходно бил 33-ти гувернер на Њујорк од 1899 до 1900 година и 25-ти потпретседател на САД од март до септември 1901 година. Рузвелт се појавил како лидер на Републиканската партија и станал движечка сила во политика додека ги поддржуваше политиките на Прогресивната ера на почетокот на 20 век. Неговото лице е прикажано на планината Рашмор заедно со Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон и Абрахам Линколн.

По влегувањето во политиката, тој стана лидер на реформската фракција на републиканците во законодавниот дом на Њујорк. Тој служеше како помошник секретар на морнарицата под претседател на Вилијам Мекинли, но тој се повлече од таа функција за да учествува во  шпанско-американската војна, враќајќи се како воен херој. Тој беше избран за гувернер на Њујорк во 1898 година. Откако потпретседателот Гарет Хобарт почина во 1899 година, раководството на партијата во државата Њујорк го убеди Мекинли да го прифати Рузвелт за свој кандидат за претседател на изборите во 1900 година. Рузвелт енергично водеше кампања и билетот Мекинли – Рузвелт извојува убедлива победа заснована на платформата за мир, просперитет и зачувување.

Рузвелт ја презеде функцијата заменик претседател во март 1901 година и го презеде претседателството на 42 години откако беше убиен Мекинли следниот септември. Тој останува најмладата личност што стана претседател на Соединетите држави. Рузвелт беше водач на прогресивното движење и тој се залагаше за неговата домашна политика. Тој ја направи заштитата како врвен приоритет и воспостави многу нови национални паркови, шуми и споменици наменети за зачувување на природните ресурси на нацијата. Во надворешната политика, тој се фокусираше на Централна Америка каде што започна со изградба на Панамскиот канал. Ја прошири морнарицата и ја испрати Големата бела флота на светска турнеја за да ја проектира поморската моќ на Соединетите држави низ целиот свет. Неговите успешни напори за посредување кон крајот на Руско-јапонската војна ја добија Нобеловата награда за мир во 1906 година. Рузвелт беше избран за претседател во 1904 година и продолжи да промовира прогресивни политики, од кои многу беа донесени во Конгресот. Тој успешно го донесе својот близок пријател Вилијам Хауард Тафт да го наследи на претседателските избори во 1908 година.

Рузвелт се разочара од брендот на конзервативизам на Тафт  и со задоцнување се обиде да ја добие републиканската номинација за претседател во 1912 година. Тој не успеа, излезе и ја основа таканаречената партија „Бул лос“, која повикуваше на широки прогресивни реформи. Се кандидираше на изборите во 1912 година и поделбата му овозможи на демократскиот кандидат Вудроу Вилсон да победи на изборите. За време на Првата светска војна, тој го критикуваше  Вилсон дека ја држи земјата надвор од војната со Германија, а неговата понуда да ги води доброволците во Франција била одбиена. Иако размислувајќи повторно да се кандидира за претседател во 1920 година, неговото здравје продолжи да се влошува и почина во 1919 година. Тој генерално е рангиран на анкети на историчари и политички научници како еден од петте најдобри претседатели на Соедниетите американски држави.