• 15.04.2021 09:04

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Тероризам? : Експлозии во два супермаркета во Холандија

BySarissa Editor

Dec 8, 2020

Два супермаркета во Холандија, кои се сопственост на полскиот синџир „Биедронка“, се тешко оштетени во експлозии кои утрово одекнаа во градовите Алсмер и Хесвијк Динтер.

Во инцидентите нема повредени лица, а станарите кои живееле во зградите над продавниците се евакуирани и времено засолнети.

Истрагата е во тек, а полицијата засега не соопштува дали експлозиите во двата супермаркета се поврзани.

Градоначалникот на Алсмер, Гидо Ауде Коте изрази сомнеж дека станува збор за „терористичко дело“.

– Ова не се случува кај нас. Чудо е како никој не е повреден, истакна Коте, додавајќи дека треба да се почекаат резултатите од истрагата, но и дека не би бил изненаден доколку двата случаја се поврзани.

Двата супермаркета, кои го носат името на полскиот синџир „Биедронка“, се во сопственост на лица со курдско потекло.