• 21.04.2021 10:01

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Топ 25 нај „фиширани“ брендови

INKY обработи 656.954.951 електронски пошти во 2020 година. Од овие податоци, тие ги рангираа првите 25 најфабрикувани брендови во текот на 2020 година. Отприлика, тоа е две третини од една милијарда.

Во рамките на оваа анкета, INKY најде 4.874.096 фишинг-кампањи. Од тие фишинг-кампањи, 591.293 биле имитации на брендови. Од оваа група, INKY пронајде 40.903 уникатни кампањи, вкупниот прикажан во следнава табела.

Една единствена кампања е дефинирана како од ист домен на испраќач и извор на автентикација и има приближно ист текст, врски и прилози. Една кампања може да претставува стотици или дури илјадници електронски пораки.

Роџер Кеј, вработен во INKY, вели: „Фишерите ги насочија своите напори кон брендови што овозможуваат WFH. Кога платформите за видео конференции (Apple FaceTime, Microsoft Teams, Cisco WebEx, RingCentral Meetings, Zoom и Skype) ја заменија личната соработка , имитациите на овие брендови значително се зголемија. Заеднички мамки за фишинг се лажни покани за состаноци, говорни пошти и е-пошта за потврда на сметката.

За целосниот извештај, посетете ја https://www.inky.com/the-top-25-most-phished-brands