• 30.07.2021 15:47

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Транс-Наредбата на Бајден го поништува деценискиот феминистички напредок

BySarissa Editor

Jan 25, 2021

Победата на Џо Бајден, ни беше кажано дека е историска победа за жените. Со Камала Харис како потпретседател и рекорден број жени во неговиот Кабинет, новиот врховен командант ја унапредува женската кауза. „Вака изгледа кршењето на стаклениот таван“, воодушевена сенаторката Ејми Клобушар на Денот на инаугурацијата.

Како што често се случува, бесплатните симболични победи го одвлекуваат вниманието од позначајните, материјални загуби. Неколку часа откако Харис стана прва жена потпретседател, Бајден потпиша извршна наредба со која се дискриминира целиот нејзин пол.

Директивата, насловена како „Спречување и борба против дискриминацијата врз основа на родов идентитет или сексуална ориентација“, претставува катастрофа за засолништата на жените, спортот и здравствената заштита во име на еднаквоста на трансродовите.

На пример: Институциите кои добиваат средства од Наслов IX (закон кој забранува дискриминација заснована на пол во кое било училиште или друга образовна програма што добива федерални пари) мора да дозволат биолошки мажи кои се идентификуваат како жени да се натпреваруваат во атлетика на жените. „Децата треба да можат да учат без да се грижат дали ќе им биде забранет пристап до училишни спортови “, се наведува во наредбата.

Се разбира, со тврдење дека „полот“ во Наслов IX вклучува „родов идентитет“, наредбата не само што ја негира реалноста и ги дискриминира биолошките жени. Исто така, ефективно го менува Насловот IX, основан за да им даде на спортистките еднакви услови за играње преку екипи само за жени.

Бајден ја избегнува незгодната тема: како коскената густина, мускулната маса и капацитетот на белите дробови кај биолошките мажи кои идентификуваат жени им даваат нефер предност во однос на биолошките жени, дозволувајќи им неправедно да бараат титули, трофеи и стипендии.

Пред неколку години во Конектикат, машките атлетичарки во средно училиште, Тери Милер и Андраја Јеарвуд, започнаа да се натпреваруваат – и постојано да победуваат – како жени. Во 2020 година, три жени атлетичарки поднесоа тужба против политиката на конференција што го дозволува ова. „Ќерка ми ќе се квалификуваше за регионалните натпревари на Њу Ингланд на 55-метарската патека во 2019 година“, напиша мајка на тужителот. „Но, наместо тоа, првите две места беа на биолошките момчиња кои се идентификуваат како девојчиња“.

Една неодамнешна студија сугерира дека транс-спортисти од маж во жена ги задржуваат физичките предности во однос на нивните врсници дури и по една година супресија на тестостерон. Праведноста настрана, ова е опасно. Потсетиме дека благодарение на неговата машка сила, транс ММА-борецот Фалон Фокс го распука черепот на женскиот противник во 2014 година.

На девојките им требаат повеќе предлози како Демократскиот претставник Тулси Габард „Заштитете го законот за спорт на жените од 2020 година“, кој предлага да се разјасни усогласеноста со Наслов IX „да се утврди врз основа на биолошкиот пол, утврден при раѓање од страна на лекар“.

Наредбата на Бајден ја поставува основата за повеќе проблеми. На неговото заклетва во средата, Бајден ја поврза својата инаугурација со Парадата за право на глас на жените во Вашингтон во 1913 година. „Пред 108 години на уште една инаугуратива“, рече тој, „илјадници демонстранти се обидоа да спречат храбри жени да маршираат за право на глас. Денес, го одбележавме заклетвото на првата жена во американската историја избрана за национална функција “.

На парадата во 1913 година, според историчарите, овие машки „демонстранти“ им се нафрлиле, се сопнале и им фрлале „непристојни епитети“ на оние кои марширале за правото на глас. Бајден може да признае дека жали за нивните постапки, но неговата администрација има своја сопствена мизогинија. Новата сорта е посуптилна од старата, иако и таа може да се пофали со својот умешен епитет. Демне зад либералните побожници и апелира на идентитет и толеранција. Но, неговите напади врз биолошки жени не се помалку подмолни.

Всушност, тие се далеку полоши. Со експлицитно вклучување на „деца“, Бајден им сигнализира на американските девојки дека го прифаќа ставот на родовата идеологија дека олицетворената женственост не значи ништо. Денес, транс идеологијата влијае на рекорден број на девојчиња и тинејџери да ги презираат своите женски тела и да направат непоправлива повреда на нивната плодност и здравје. Наредбата на Бајден е нема на нивната судбина.

„Ние мора да ја отфрлиме културата во која самите факти се манипулираат, па дури и се произведуваат“, тврди Бајден во средата. За жал, со игнорирање на штетата што им ја нанесува транс догмата на жените, Извршната наредба го прави токму тоа.

Веста со интервенции е превземена од колумнистката Рамона Тауш од Њу Јорк Пост