• 30.07.2021 15:35

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Турција ќе гради нов воден пат – Истанбулски канал

Bysrs-editor

Apr 5, 2021

Турскиот министер за животна средина и урбан развој Мурат Курум најави одобрување на планот за изградба на Истанбулскиот канал, нов воден пат што ќе ги поврзува Црното и Мраморното море.

„Го одобривме планот за изградба на Истанбулскиот канал откако ги испитавме сите барања и приговори. Во овој контекст, ќе преземеме брзи чекори за да осигуриме дека каналот ќе служи во корист на нашиот град “, напиша Курум на својата страница на Твитер.

Турција планираше да започне со изградба на новиот канал долг 51 километар уште во 2018 година. Тогаш беше планирано завршување на работите во 2023 година, до 100-годишнината од основањето на Република Турција. Приближната цена на проектот е 10 милијарди долари.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган повеќе пати изјавуваше дека наскоро ќе се одржи тендер за изградба на Истанбулскиот канал, кој ќе биде изграден паралелно со Босфор. Проектот за изградба на нов канал на 100 километри западно од Истанбул прв го објави Ердоган пред изборите во 2011 година. Турската опозиција и градоначалникот на Истанбул, Екрем Имамоглу се противат на проектот и бараат да биде распишан референдум.

Се проценува дека преку новиот канал ќе може да поминуваат околу 160 бродови дневно, вклучително и танкери со носивост до 300 илјади тони.

Годишно низ Босфорскиот теснец минуваат 53.000 бродови.