• 28.07.2021 11:37

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Угостителите на протест се до исполнување на барањата за спас на секторот

ByHristijan Risteski

Apr 15, 2021

Угостителите од понеделник најавија дека ќе излезат на протест ако не се исполнат нивните барања за еднократна финансиска помош за сите регистрирани угостителски објекти што се затворени.

Тие обвинуваат дека не постои континуитет на економските мерки за задржување на работните места и опстанок на деловните субјекти, а веќе ни основна помош не е доволна за да преживеат луѓето што работат во овој сектор.

-Цела година сме предмет на јавно линчување, иако помошта што ја добивме беше минимална и обременета со многу критериуми, изјави Мартин Ангеловски, потпретседател на Комората.

Тие бараат и еднократна финансиска помош во вид на грант за сите регистрирани угостителските објекти, поделени во 3 категории врз основа на големината на бројот на вработени, мораториум или репрограмирање со грејс-период на кредитите од комерцијалните банки и кредитите од Развојна банка сѐ додека Владата не им дозволи да работат без рестрикции.