• 03.08.2021 21:56

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

УЕФА ги одби барањата на Грција: Македонија има право да го користи кодот „МКД“ и логото ФФМ

УЕФА ја одби жалбата на грчкиот министер за спорт, Лефтерис Авгенакис, кој пред почетокот на ЕП испрати протестно писмо за употребата на кратенката МКД , но и за користењето на логото ФФМ на дресовите на фудбалерите.

-УЕФА го следи примерот на другите спортски институции како Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) и го користи кодот (МКД) од Меѓународната организација на стандардизација (ИСО) и ова е во согласност со член 1, параграф 3, точка е од Договорот од Преспа, велат од УЕФА.