• 03.08.2021 22:58

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Унгарија порачува НАСАМС од „Kongsberg“ and „Raytheon Missiles & Defense“

„Kongsberg“ and „Raytheon Missiles & Defense“ добија договор од 410 милиони евра од Унгарија за Националниот напреден ракетен систем земја-воздух (НАСАМС), што значи дека системот го освои шестиот клиент во НАТО и 12-ти во светот.

Станувањето дел од поголемото семејство НАСАМС и овозможува на Унгарија да ја искористи активната производна линија – обезбедувајќи брза испорака и конкурентни цени за вооружените сили на земјата. Програмата овозможува долгорочна индустриска соработка помеѓу унгарската и норвешката индустрија. „Со НАСАМС Унгарија ќе го користи најмодерниот и најспособен систем за противвоздушна одбрана со среден дострел во светот. Модуларноста и отворената архитектура на НАСАМС овозможуваат континуирано воведување на нова технологија со која се гарантира дека системот може да се прилагоди на новите закани и мисии во текот на целиот свој живот. Договорот е континуиран успех на нашата соработка со Raytheon Missiles & Defense на пазарот за противвоздушна одбрана “, вели Еирик Лај, претседател на Kongsberg Defence & Aerospace AS.

„Унгарија им се придружува на САД и на четирите други нации во НАТО во доверувањето на своите потреби за воздушна одбрана со среден дострел на докажаната способност на НАСАМС“, рече Том Лалиберти, потпретседател за копнено војување и противвоздушна одбрана на Рејтон. „Надградувањето на слоевитите одбранбени способности на Унгарија не само што ја подобрува заедницата на НАТО, туку ја максимизира способноста на унгарската војска за брзо идентификување, ангажирање и уништување на тековните и развојни непријателски авиони, беспилотни воздушни летала и закани со крстаречки ракети“.