• 31.07.2021 17:02

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Филтрите за убавина – опасни по вашата безбедност

Никогаш порано не се зборувало толку многу за „менталното здравје“ како во изминатата година. Се чини дека пандемијата, „затворањето дома“ и изолацијата беа слоганот што му покажа на светот дека ова е сè уште исклучително релевантна тема за општеството во целина.

Ако горенаведените теми (ковид-19, затворањето дома и изолацијата) влијаеле на менталното здравје на сите нас, вистина е дека во нашиот секојдневен живот има детали кои, без оглед колку се незабележани и „луди“, можат да бидат многу загрижувачки. Имено, Гугл верува дека филтрите за убавина или оние филтри за убавина во камерите со паметни уреди се штетни за менталното здравје и не само тоа.

Позадината на безбедносниот проблем лежи во гореспоменатите апликации за уредување фотографии кои содржат филтри за убавина, кои кога се користат преку камера на мобилен телефон, служат за подобрување на реалноста и честопати можат да извршат кражба на идентитет.

Селфи, филтри за убавина, ментално здравје и безбедност

Честопати, суптилните филтри за убавина на селфињата ја корегираат кожата со бришење на порите и акните, правејќи ја кожата мазна и сјајна. Тие малку ги зголемуваат очите и секогаш ја стеснуваат брадата. Честопати, корисникот дури и не претпоставува дека е извршена интервенција, но се чувствува уверен дека ќе ја сподели фотографијата на социјалните мрежи. Овој филтер го следат други, прилагодени и рачно применети, правејќи ја убавината на секој од нив во основа софтвер, а не реална. На тој начин лицето на селфито има сосема поинаква, нереална слика за својот изглед.

Постојат неколку студии кои покажуваат дека таквата функционалност може дури и негативно да влијае на менталното здравје на корисниците. Поради оваа причина, Google го оневозможува режимот за убавина во зададените поставки за вашите паметни телефони. Постои, но треба рачно да се активира. Се обидуваме подобро да разбереме каков ефект можат да имаат селфи филтрите врз безбедноста на луѓето, особено кога филтрите се вклучени стандардно. Истражувавме и разговаравме со експерти за детско здравје и ментално здравје од целиот свет и откривме дека ако не знаете дека апликација или фотографија нанесува филтер, фотографиите можат негативно да влијаат на менталната благосостојба. Овие стандардни филтри можат невидливо да го дефинираат стандардот на убавина со кој некои луѓе се споредуваат и да создаваат нереални очекувања и зависности. Во врска со ова, Google тогаш создаде водич за најдобри практики за примена на филтри за лице, препорачувајќи ги да ги оневозможите по дифолт. Компанијата исто така сугерира дека ОЕМ и развивачите на апликации за камери не користат изрази како „подобрување“, „разубавување“ и „засилување“ бидејќи тоа значи дека треба да се подобри немодифицираната фотографија. Алтернативно, тие предлагаат употреба на изразот „ретуширање на лицето“.

Под фразата ретуширање на лице – Гугл разгледува филтри за убавина во телефонските камери штетни за менталното здравје. Google веќе почнува да ја применува оваа промена на своите паметни телефони Google Pixel, кои наскоро ќе добијат ажурирање што стандардно ја оневозможува оваа одлика. Покрај тоа, филтрите што ќе се применуваат при „ретуширање на лице“ ќе бидат во многу помал број од повеќето опции што постојат во повеќето паметни телефони на пазарот.

Многу честа појава при користење на овие апликации е повторно ажурирање на апликацијата кога се обидува да ја обработи фотографијата, така што корисникот не добие филтрирана, подобрена слика во тој случај, бидејќи кликнување на ажурирање на сликата е испратена на друга локација и користени за други цели на Фејсбук, Инстаграм или други социјални мрежи или користете го за уште нечесни цели, максимално загрозувајќи ја вашата безбедност. Особено ако додадеме „трка по лајкови“ со цел да добиеме што е можно поголема популарност, откривајќи ги вашите навики, карактер, преференции, круг на роднини и пријатели, локации, правејќи ве лесна мета за криминални и девијантни личности.