• 31.07.2021 15:56

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Франција сака да биде шампион за родова еднаквост

Меѓународниот ден на жената на 8 март е силен потсетник за тоа како родовата дискриминација и родовото насилство  е поразителна реалност за жените и девојчињата ширум Франција.

Само во изминатата година, активистите повикаа на подобра заштита од сексуално вознемирување и насилство на работа и побараа итни мерки за решавање на алармантното зголемување на семејното насилство за време на заклучувањата поврзани со пандемијата. Тие бараа долгорочна акција на владата за борба против фемицидот и донесоа поголема видливост на инцестот преку хаштагот  #MeTooInceste, со притисок за зголемување на возраста на сексуална согласност и борба против сексуалното насилство врз децата.

Заедно со Мексико, Франција ќе биде ко-домаќин на Форумот за еднаквост на генерациите, ова лето, со цел да ги обедини владите, граѓанското општество и корпорациите за да создадат и да се посветат на 10-годишен план за забрзување на напредокот во родовата еднаквост.

Франција вели дека има за цел да биде шампион за родова еднаквост на меѓународно ниво, но исто така треба да биде шампион и на домашен терен. Претседателот Макрон и парламентот треба да донесат напред и смели реформи за борба против родово насилство и да се појават на глобалната сцена не само како свикувач, туку и како модел.