• 30.07.2021 14:47

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Холандската Влада размислува за поднесување колективна оставка

BySarissa Editor

Jan 15, 2021

Холандската Влада на премиерот Марк Руте размислува колективно да поднесе оставка поради извештај во кој се обвинува за лошо управување со субвенциите за згрижување деца, кои илјадници семејства ги втурнаа во финансиска пропаст, инсистирајќи на тоа дека целосно ќе управува со ситуацијата ковид-19, дури и ако ќе работи во статус на техничка влада.

Парламентарната истрага заклучи минатиот месец дека е направена невидена неправда кон невини семејства, кои беа принудени да вратат десетици илјади евра субвенции, што доведе до невработеност, банкрот или развод.

Руте, кој е на функција од 2010 година, на крајот на минатиот месец рече дека аферата, која трае скоро цела измината деценија, е срамота.

Околу 10.000 семејства добија компензација во износ од најмалку 30.000 евра.

Семејствата оваа недела поднесоа обвиненија против петмина политичари, вклучувајќи ги министерот за финансии Вопке Хоекстра и министерот за економија Ерик Вибес, за нивната улога во лошото управување