• 20.04.2021 23:01

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Целиот коронавирус на светот би се собрал во една лажичка

Математичарот Мет Паркер во својот подкаст ја пресмета вкупната количина на вирусот САРС-КоВ-2.

Вирусите се мали. Многу мали – имено, тие се толку ситни што нивната големина е многу тешко да се визуелизира и да се спореди со, како што обично изгледа, дебелината на косата или листот хартија. Ако кажеме дека дијаметарот на единствениот коронавирус SARS-CoV-2 (познат и како 2019-nCoV или едноставно „коронавирус“) е околу 150 нанометри. Човечката коса обично е дебела од 17 до 180 микрометри, што е за околу 1.000 повеќе – па споредбите со било што не се толку едноставни.

За да се разјасни големината на овој вирус, австралискиот математичар Мет Паркер, кој живее и работи во Велика Британија во последниве години и на Јутјуб е познат како „стенд-ап математичар“, се обиде да даде втор поглед на коронавирусот во неговиот подкаст „Проблем на квадрат“. Тој, користејќи го неговиот дијаметар од 150 nm, пресметал колку простор би зафатил – вкупната количина на вирус присутна во светот денес.

Покрај дијаметарот, Паркер го зел предвид и методот на ефикасно пакување на совршени топчиња, што идеално може да пополни 74% од волуменот во кој се сместени. На ова тој додал 4,2 милиони активно заразени лица ширум светот, а проценката е дека кај секое заразено лице може да се најдат 400 000 вируси на милилитар, на 2 литри течност од неговото тело во која може да се најде вирусот. Вкупно, вели математиката, деновиве во светот има 3,360,000,000,000,000 (3,36 милијарди) честички на вирусот. Сите, ако беа идеално распоредени како топчиња една до друга и наредени во слоеви – би се вклопиле во простор со волумен од приближно 8 милилитри. Тоа е малку повеќе од вообичаена лажичка или, ако ви е полесно да го замислите така, обемот на мало шише лак. Дури и ако деловите од неговата пресметка, кои се проценуваат, се стават на горната граница на можниот опсег, целиот хаос во светот оваа година, заклучува Паркер, бил предизвикан од количината на вирус – не повеќе од една чаша за жесток алкохол.