• 25.06.2021 14:10

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Шведска чекор поблизу до членството во НАТО

На две години до следните избори, во Шведска се интензивира дебатата дали да се приклучи на НАТО, поставувајќи судир помеѓу лево и десно ориентираните во парламентот.

Актуелната малцинска влада на социјалдемократите и зелените – плус нивните сојузници Партијата на левицата – останува цврсто против, повикувајќи се на вредноста на неутралноста во, според нив, поларизираниот свет. Од друга страна, четири традиционално сојузнички партии на десниот центар – Умерената партија, Либералите, Партијата на Центарот и Демохристијаните – се за, велејќи дека на Шведска и требаат безбедносни гаранции за одбрана што ги нуди членството во НАТО.

Про-НАТО страната оствари голема победа минатата недела кога екстремно десничарските демократи во Шведска, кои сакаат асоцијативна соработка со централно-десничарскиот блок во низа области на политиката, го сменија претходниот став против НАТО и го поддржаа предлогот за Шведска да усвои таканаречена опција на НАТО – дозволувајќи да влезе во НАТО во одреден момент во иднина.

Парламентот гласаше за предлогот со 204 гласа „за“ и 145 „против“. „Прашањата на одбраната вообичаено не се наоѓаат високо на агендата на изборите тука, но бидејќи шведските демократи сега ја сменија својата позиција, можеме добро да видиме зголемен интерес“, рече Алан Видман, пратеник на Либералната партија. Усвојувањето на „опцијата на НАТО“ не е обврска за пристапување – Финска има таква опција од 1995 година и останува надвор од пактот – но нашироко се гледа како движење во таа насока. Министерката за надворешни работи Ен Линд ја нарече парламентарната поддршка за овој потег „значаен негативен настан за безбедноста на Шведска“.

За Шведска, влезот во НАТО ќе биде голема промена во политиката, бидејќи со тоа ќе се стави крај на повеќе од 200 години официјална воена неутралност. Земјата официјално не зазема страна во војна од времето кога Наполеон напредуваше низ цела Европа и во последните неколку години се обидуваше да ја издејствува дипломатската улога на непристрасен меѓународен арбитер, а истовремено развиваше поблиско партнерство со НАТО.