• 31.07.2021 15:27

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Јаневски до бугарскиот министер за надворешни работи уште во 2012 година: Ви ја крадеме историјата? Како не ти е срам да бидеш грчки потрчко?!

BySarissa Editor

Nov 23, 2020

Коментар напишан во 2012 година по повод бугарските тврдења дека им ја крадеме историјата, кодошлакот што по тој повод во Брисел го вршеше нивниот надворешен министер Николај Младенов и неформалните најави дека ако им попуштиме само на Грците, не сме ја завршиле работата. Допрва ќе треба да им попуштаме на Бугарите. Всушност во тие години, по 2008 година, создаден е договорот со кој Грците треба да не избришат до седмиот век, а од седмиот век до 1944 година треба да на избришат Бугарите. Со оглед на тоа што Европскиот парламент смета дека сите последеци од комунизмот треба да се избришат, тоа автоматски не брише нас и во периодот по 1944 година.

Се разбира, прво требаше да се голтне јадицата дека античка Македонија е грчка, како полесен дел од задачата и то со помош на домашните квислинзи беше изведено со Преспа.

Како и да е, уште тогаш беше јасно, за тој што сакаше да види дека падната е наредба – Грците да не бидат единствени виновници за блокадите на Македонија, дека во тоа треба да се вклучи и Бугарија, а ете, слободна е за услугата да испорача фактура која ќе ја платиме ние. Всушност, со Бугарите ни се повторува тоа што го запачнаа Грците и тогашната ЕЗ во Лисабон во 1992 година кога побараа бришење на Македонија, а и прв дел веќе е направен со Преспанскиот договор.

Ова не беше прифатливо за Груевски. Ова не беше прифатливо ни за тогашниот СДСМ. Затоа е направена операцијата за носење на Заев на власт, тука се шарените, СЈО, снимките, новинарите на УДБА, на СДСМ, несудениот бугарски конзул и вљубеник во ликот и делото на Заев како најхрабар премиер на светот, осумтемина уставотворци од ВМРО-ДПМНЕ и нивниот налогодавец чиј потрчко станал колумнист…. многумина од нив тоа добро си го наплатија, а цената ја платија сите други.

Во секој случај поенатата е дека ова што денес ни се случува не е ништо ново и беше лесно да се предвиди.

Дарко ЈАНЕВСКИ (2012 година, повод – изјави на тогашниот министер за надворешни работи на Бугарија, Николај Младенов, дека им ја крадеме историјата)

Целата колумна објавена на Денешен.мк, можете да ја прочитате овде