• 20.04.2021 17:55

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Јужна Африка ги протера африканските мигранти по протестите

Јужноафриканските власти соопштија дека започнале да депортираат 20 бегалци и баратели на азил кои беа дел од повеќемесечниот протест на седница против ксенофобијата.

Тие се претежно од африкански земји и бараа да бидат преселени надвор од Јужна Африка.

Канада беше дел од претпочитаниот избор на мигрантите, се вели во соопштението на Министерството за внатрешни работи на Јужна Африка.

Нивната седница започна пред канцелариите на агенцијата за бегалци на ООН (УНХЦР) во Кејп Таун во октомври 2019 година.

Стотици луѓе учествуваа во протестната кампања која траеше пет месеци и ги видоа мигрантите како окупираат црква каде им беше дадено засолниште.

Во тоа време мигрантите изјавија дека не се чувствуваат безбедно поради ксенофобични напади во градовите во Јужна Африка и дека се третираат лошо и се дискриминирани.

Од 2008 година, има бројни избувнувања на ксенофобично насилство насочено кон странски државјани од остатокот на континентот во градовите низ целата земја.

Мигрантите честопати каде што пребегале, се обвинети за кражба на работни места и ресурси.