• 26.07.2021 11:43

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Month: June 2021

  • Home
  • (Документ) Според предлогот на Португалија: Бугарија да изјави дека не постоел македонски јазик пред 1944, а Македонија да изјави дека јазикот бил кодифкуван 1945

(Документ) Според предлогот на Португалија: Бугарија да изјави дека не постоел македонски јазик пред 1944, а Македонија да изјави дека јазикот бил кодифкуван 1945

Бугарија да изјави дека македонскиот јазик не постоел пред 1944 година и дека јазикот во сите идни документи треба да биде сметан во согласност со Уставот на земјава, а од…

Шпанија ќе дозволува промена на полот кај деца со одобрение на родител

Шпанската влада го усвои првиот нацрт-закон со кој се дозволува секој над 14-годишна возраст законски да го промени полот без лекарска дијагноза или хормонска терапија, изјави владин извор. Предлог-законот, кој…

Колумна на д-р Александар Нацев – „Пропаганда- или битка за срцата и умот на граѓаните“

Последниве неколку месеци, како последица на политичките случувања во Република Македонија, многу често се користат термините пропаганда и пропагандна кампања во секојдневните говори на политичарите, во новинарски текстови, во големиот…

Службата за поддршка на азил се трансформира во Агенција за азил на ЕУ

Европската служба за поддршка на азил (ЕАСО) ќе се трансформира во Агенција за азил на ЕУ, што ќе помогне процедурите за азил во земјите-членки да бидат подобри, единствени и побрзи.…

По 19 години, заврши учеството на АРМ во мировната мисија во Авганистан

Македонија ги повлече своите војници од Авганистан, откако заврши последната ротација на македонската армија. Во согласност со одлуката на сите земји-членки на Алијансата за завршување на мисијата „Одлучна поддршка“. По…

Чешка бара целосна компензација од Русија за експлозиите во Врбетице во 2014 година

Министерството за надворешни работи на Чешка денеска го повика рускиот амбасадор во Прага да ги претстави барањата на Чешка за целосна компензација од Русија за штетата од експлозиите во магацините…

Блинкен: САД презедоа неопходни активности во Ирак и Сирија и испратија силна порака

САД презедоа неопходни и соодветни активности кога почнаа воздушни напади против милиции поддржани од Иран во Ирак и Сирија и со тоа испратија силна и важна порака, истакна денеска американскиот…

Македонците во Тетово не може да добијат еднојазичен документ, им велат дека биле под 20 отсто

Во Управата за матични книги во Тетово упорно одбивале на Биљана да ѝ издадат барање за уверение за слободна брачна состојба само на македонски јазик. Таа во Тетово добила двојазичен…

Колумна на Ирена Ќириќ – „Што беше гордост?“

Размислувам многу на оваа тема, поттикната од случувања од минатиот викенд. Размислувам за нашиот народ, историја, традиции, за нас како индивидуални лица, за нашите деца, иднината. Размислувам за менталитетот на…

Сто години од атентатот на Ѓорче Петров во Софија, идеологот на ВМРО

Во Софија на денешен ден пред сто години (1921) бил убиен Ѓорче Петров, една од личностите кој целиот свој живот го посветил на борбата за слобода на македонскиот народ. Тој…