• 03.08.2021 19:53

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

5-те најмоќни армии на светот

Развојниот пат што ја прави армијата на една земја моќна, не мора да важи за друга, сметаат експертите. Врз основа на единствена формула која вклучува топографија и геостратегија, експертите направија список на првите пет најсилни армии во светот.

Експертите и го дадоа петтото место на Јапонија. Во 2020 година, Јапонија за првпат ја собори Франција и го зазеде своето место на листата на најмоќни армии во светот. Токио има силно воено воздухопловство и активно присуство во одредени категории поморски сили, но глобалниот ранг на Јапонија опаѓа поради релативниот недостаток на копнени сили.

И покрај нејзиниот релативно мал буџет за одбрана и недостаток на голем број воени производи во споредба со трите водечки светски сили, воениот потенцијал на Индија произлегува од огромниот број и подеднакво импресивниот број на резервисти. Во овој поглед, земјата е на четвртото место на најсилните армии. Авторите забележуваат дека земјата има голема флота тенкови, како и голема крајбрежна одбранбена сила и солидна резерва на артилерија.

Иако Њу Делхи е сè уште увозник на воена опрема, неодамна ги постави темелите на независна домашна одбранбена индустрија, рангирана на четвртото место на листата.

На трето место е кинеската војска, која продолжува да прави значителни долгорочни инвестиции во сите области на воената индустрија. Пекинг има втор најголем воен буџет и најголем број резервисти кои ги исполнуваат условите за воена служба. Кина во моментов спроведува неколку амбициозни програми за набавки за следните децении, од создавање сопствени ударни групи носачи на авиони до развој на флота од бомбардери и ловци од шестата генерација.

Според експертите, Русија го зазема второто место. Текстот укажува на активно заживување на возниот парк. Во 2021 година, новата генерација на руски стратешки подморници и подморници со крстосувачки ракети се очекува да и дадат на земјата бројни предности.

Зголемената јачина на модернизираните корвети и другите мали бродови на Русија ќе ја зајакне одбраната на крајбрежјето. Исто така, руската армија е супериорна во однос на американската армија во сите категории копнени сили, освен во оклопни возила, сметаат експертите.

САД e на прво место. Забележано е дека САД имаат огромен буџет за одбрана, обемна инфраструктура и голем број војници. Потенцијалот на американската војска е комбиниран со моќна одбранбена индустрија, вклучително и во областа на авијацијата и присуството на неколку групи носачи на авиони.