• 03.08.2021 22:11

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Јанко Благоевски

  • Home
  • Кои се најплатените професии во Македонија?

Кои се најплатените професии во Македонија?

Вработените во компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности се на врвот на најплатените професии во Македонија – нивната просечна бруто плата во мај била 109.734 денари или 1.784 евра. На…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Го нема Чакаларов, ја нема Македонија- извикувала грчката војска шетајќи ја низ Лерин главата на македонскиот војвода

Го нема Чакаларов, ја нема Македонија, го уништивме Чакаларов, а со него и сите Чакаларовци! Така извикувале грчките војници, откако на денешен ден пред 108 години му ја отсекле главата…

На денешен ден роден е народниот херој Борка Талески – Црниот

На денешен ден е роден македонскиот народен херој Борка Талески, кој загинал за слобода на Македонија на 21-годишна возраст, откако бил предаден, а бугарската окупаторска војска свирепо го изрешетала. Борка…

Судството е на дното на доверба, единствено „позитивно“ е изедначување во недовербата кај Македоцните и кај Албанците

Околу 20 проценти од претставките кои ги добива Државната комисија за спречување на корупцијата од граѓаните се однесуваат на правосудството, нагласи претседателката на ДКСК Билјана Ивановска. На отворањето на јавната…

На денешен ден во Кратово е роден гемиџијата Павел Шатев

На 15 јули 1882 година во Кратово е роден Павел Шатев, македонски револуционер, родољуб и публицист, еден од легендарните солунски атентатори познати како Гемиџии, крунски сведок што останал да раскажува…

Од 1-ви септември основците ќе учат дека е нормално да фантазираат за лица од ист пол и дека хомосексуалноста не е болест?

Прирачник стар 8 години, направен од невладината „ХЕРА“ од каде доаѓа министерката за образование Мила Царовска, е водичот за наставниците од кој тие ќе треба да предаваат сексуално образование од…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во логорот Голи Оток почина Панко Брашнар, првиот претседавач со АСНОМ, чии коски до денес не се пренесени во Македонија

Најстариот пратеник на Првото заседание на АСНОМ, прв претседател на Заседанието и прв потпретседател на АСНОМ, Панко Брашнаров, почина на 13 јули 1951 година во комунистичкиот логор на Голи Оток,…

Македонија тешко оди кон ЕУ, а Северна влегува и во нашите лични карти

Како што е веќе познато, власта во Република Македонија го смени уставното име за влез во ЕУ и НАТО, и покрај тоа што мнозинството Македонци и другите граѓани на Република…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: „Да, Република Македонија, да“ – големиот семакедонски протест против Лисабонската декларација на ЕУ за смена на името

Во историскиот календар за Република Македонија е запишано дека на 12 јули 1992 година, во Скопје и во сите места каде што живеат Македонци, се одржа Светски семакедонски протестен митинг…

Македонскиот пасош годинава полошо рангиран на светската листа според моќта за слободно патување

Македонскиот пасош годинава полошо рангиран на светската листа според моќта за слободно патување. Според Хенли Паспорт Индексот, од вкупно 199 држави, Македонија се најде на 46-то место. Тоа е за…