• 31.07.2021 17:08

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Македонизам

  • Home
  • Годишнина од смртта на големиот Методија Андонов-Ченто

Годишнина од смртта на големиот Методија Андонов-Ченто

На денешен ден, 24 јули во 1957 година од влошено здравје поради психо-физичката тортура претрпена од 9-годишната тешка робија, во родниот Прилеп почина Методија Андонов-Ченто. Методија Андонов – Ченто потекнува…

На денешен ден роден е Александар Македонски

На денешен ден во 356 п.н.е. во градот Пела, во Егејска Македонија, е роден Александар Македонски, една од најпознатите личности на стариот век, војсководец и државник, кој од малечката Македонија…

Македонски јазик во хрватска граматика од 1767 г.

Невистинитите тези дека македонскиот јазик „е измислен по Втората светска војна од Јосип Броз Тито и Коминтерната“, освен во многу други документи, се побиени и во делото „Нова славонска и…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Го нема Чакаларов, ја нема Македонија- извикувала грчката војска шетајќи ја низ Лерин главата на македонскиот војвода

Го нема Чакаларов, ја нема Македонија, го уништивме Чакаларов, а со него и сите Чакаларовци! Така извикувале грчките војници, откако на денешен ден пред 108 години му ја отсекле главата…

На денешен ден роден е народниот херој Борка Талески – Црниот

На денешен ден е роден македонскиот народен херој Борка Талески, кој загинал за слобода на Македонија на 21-годишна возраст, откако бил предаден, а бугарската окупаторска војска свирепо го изрешетала. Борка…

На денешен ден во Кратово е роден гемиџијата Павел Шатев

На 15 јули 1882 година во Кратово е роден Павел Шатев, македонски револуционер, родољуб и публицист, еден од легендарните солунски атентатори познати како Гемиџии, крунски сведок што останал да раскажува…

Битката на Ножот – Најкрвавата битка по Илинденското востание

Една од најнерамноправните и најкрвавите битки во историјата на Македонија по Илинденското востание се одиграла на денешен ден пред 114 години во Прилепско. На 14 јули 1907 година кај селото…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во логорот Голи Оток почина Панко Брашнар, првиот претседавач со АСНОМ, чии коски до денес не се пренесени во Македонија

Најстариот пратеник на Првото заседание на АСНОМ, прв претседател на Заседанието и прв потпретседател на АСНОМ, Панко Брашнаров, почина на 13 јули 1951 година во комунистичкиот логор на Голи Оток,…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: „Да, Република Македонија, да“ – големиот семакедонски протест против Лисабонската декларација на ЕУ за смена на името

Во историскиот календар за Република Македонија е запишано дека на 12 јули 1992 година, во Скопје и во сите места каде што живеат Македонци, се одржа Светски семакедонски протестен митинг…

Поштенски жиг – 100 години од раѓањето на Васко Карангелески

– Пошта на Македонија изработи пригоден поштенски жиг, со што денес се одбележуваат 100 години од раѓањето на народниот херој, генерал Васко Карангелески. Пригодниот поштенски жиг од утрово се употребува во…