• 16.05.2021 19:36

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Македонизам

  • Home
  • МАНУ – Промеморија за државотворноста и идентитетот на македонскиот народ

МАНУ – Промеморија за државотворноста и идентитетот на македонскиот народ

МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ Имајќи ги предвид:– Повелбата на ОН и универзалните придобивки кои произлегуваат од неа, посебно член 1, став 2 кој го гарантира правото на самоопределување…

Скопје го одбележува 13 Ноември – Денот на ослободувањето

Со положување цвеќе на Партизанските гробишта во Бутел, на вечното почивалиште на генерал Михајло Апостолски и пред Споменикот на ослободителите на Скопје,  денеска ќе се одбележи 13 Ноември – Денот на ослободувањето на…

Ќулавкова: Безумно е да се бара да си го поништиме државотворното право и идентитет

Делата како што е творештвото на Марко Цепенков покажуваат дека македонскиот народ не е никаква комунистичка творба туку сосема нормално се развивал во согласност со сите законитости и модели на…

Eден заборавен штрајк во Македонија

По вклучувањето на Вардарска Македонија, во рамките на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците во 1918 година, македонскиот народ се најде во тешко еконoмско, политичко и национално ропство.             Продолжувајки…

Мисловноста на македонски

Јазикот е нашето духовно домување. Веднаш по првиот „трепет“ на нашата свест, мислата се раствора во својот говор. Јазикот е најблиското духовно средство кое претставува верен следбеник на нашето Јас.…