• 24.06.2021 11:12

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Образование и наука

  • Home
  • Колумна на Ирена Ќириќ – „Улогата и значењето на иновациите“

Колумна на Ирена Ќириќ – „Улогата и значењето на иновациите“

Денешните брзи промени на светскиот пазар стануваат предизвикувачки и динамични за компаниите. Современите компании работат во средина која често се дефинира како бурна и неизвесна, што има силно влијание врз…

Денес започна запишувањето во средните училишта во Македонија

Од денеска почнува запишувањето во прва година средно образование во новата учебна година. Слободни се 30.053 места во 913 паралелки во 109 средни училишта. Освен денеска, во јунскиот уписен рок…

Колумна на Ирена Ќириќ – „Книгите како најголема инспирација“

Книгата е единствена магија на овој свет што се пренесува, а читањето претставува сонување со отворени очи. Добрата книга овозможува патување низ времето и просторот додека вие останувате удобно сместени…

Полагањето на државната матура почнува утре со првиот екстерен испит

Учениците кои го завршуваат средното образование и се пријавени за државната матура, утре од 10 часот ќе го полагаат првиот екстерен испит – мајчин јазик, кој е задолжителен за сите…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „Една емпиристичка идеја против дигиталното учење“

Како дел од мојата скромна библиотека се и десетици книги кои што ги имам во електронско издание. Веќе неколку години следам страници (најчесто пиратски) кои овозможуваат спуштање на литература во…

Прифатен предлогот за референдум, Царовска смета дека се злоупотребуваат наставници, ученици и родители

Референдумот е демократско право, но се злоупотребуваат наставници, ученици и родители, изјави министерката за образование и наука Мила Царовска во врска со иницијативата за распишување референдум за Предлог-законот за дигитални…

Од денеска стартува собирањето потписи за референдум против реформите во образованието

Граѓанската иницијатива поднесе барање до ДИК за распишување референдум за дигиталните учебници. Од денеска до четврток треба да соберат 100 потписи за да се прифати оваа иницијатива. Граѓаните ќе можат да…

Македонските и сесловенски просветители – светите браќа Кирил и Методиј

Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи. За животот и дејноста на словенските просветители најмногу податоци…

Бугарски универзитет доби дозвола да работи во Македонија

Владата ја усвои Одлуката за одобрение за вршење на високообразовна дејност на странска високообразовна установа – Великотрновски универзитет „Св. Кирил и Методиј“ од Велико Трново, Република Бугарија, на територијата на…

Собранието не ја прифати иницијативата за референдум од „Учебници и настава мора да има“

Собранието експресно ја одби иницијативата за референдум на родителите од групата “ Учебници и настава мора да има”.  ретседателката на Собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците Соња…