• 21.04.2021 15:26

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Религија

  • Home
  • Денес е Свето Благовештение – Благовец

Денес е Свето Благовештение – Благовец

Празникот Благовештение на Пресвета Богородица е посветен на споменувањето и прославувањето на настанот, опишан во Евангелието според Лука (I, 26-38). Во раното Христијанство овој празник имал различни имиња: Зачнувањето на Христа,…

Христос Воскресна! Денеска е католички Велигден!

Денеска католиците ширум светот и црквите кои се водат по грегоријанскиот календар, го слават најголемиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден. Исус сам го оживеал своето мртво тело и на…

Од утре почнува Велигденскиот пост

Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на Воскресението Христово. Христос воскресна од мртвите и со Неговата смрт смртта ја уништи, а со Него и сите…

Денес е Прочка – простете и побарајте прошка

Денес, православните верници го празнуваат еден од најголемите христијански празници – празникот Прочка или Велики Поклади, меѓу народот познат и како Проштени Поклади. Македонската традиција за Прочка е богата и…

Мартинка или бројаница?

Секоја година, ова време од први март, се среќаваме со истиот проблем – дали да се става и носи мартинка или не. Но, не е проблем самата мартинка, туку односот…

Денеска е големиот празник Св. Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите

Денеска се празнува Свети маченик Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да…

Колумна на Дамјан Петрески – „Историско-правниот континуитет на Охридската Архиепископија возобновена во лицето на Македонската Православна Црква“

Христијанството на овие предели постои уште од апостолско време. Апостол Павле прв проповедал во Македонија и тука ја основал првата црковна општина во Европа. За постоење на посебна и автокефална…

Човековите страсти – смрт за душата

Кога говориме за страстите, веднаш помислуваме на гревот. Да, тоа е таа нераскинлива врска која исто така постои и е поврзана со човековото себепознавање, односно непознавање во однос на тоа…

Денес православните христијани празнуваат Стара нова година, утре Василица

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар денес ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Старата година се испраќа и со палење василичарски огнови, кои се симбол на…

Колку е силен или слаб човечкиот збор?

Во светот премногу е тешко да се најде нешто толку убаво и значајно, како што е човечкиот збор. Човечката способност преку говорот да ги искажува своите мисли претставува скапоцен Божји…