• 08.04.2021 21:27

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Религија

  • Home
  • Денес е Рождество Христово – Божик

Денес е Рождество Христово – Божик

Божик е најрадосен христијански празник. На овој ден се роди Божјиот Син, Исус Христос – Спасителот на светот. Божик е празник на раѓањето нов живот, празник на децата и на…

Презвитер Тодоров: Тој дојде затоа што е љубов и живот!

И ти, Витлееме Ефратов, иако си најмал меѓу илјадниците Јудејци, од тебе ќе ни излезе Оној, Кој треба да владее во Израилот и чие потекло е од почетокот, од вечноста…

Денес е Бадник, ден пред Рождество Христово – Божик

Бадник се нарекува денот пред роденденот на Господ Исус Христос (Божик), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, денес е Бадник, ден пред Христовото…

Витлеемската ѕвезда – символ на Христовото раѓање

Евангелскиот расказ за необичната ѕвезда, која се појавила над Витлеем пред скоро повеќе од 2000 години се уште го бранува човештвото. Во древните времиња појавувањето или исчезнувањето на ѕвезда се…

Денес католиците го слават Христовото раѓање – Божиќ

Денес католиците го слават Божиќ  или Рождество Христово, денот на Христовото раѓање. Црквите кои го користат грегоријанскиот календар, вклучувајќи ги сите католички, протестантски и некои православни цркви, Божиќ го прославуваат…

Трпението води до спасение

Од каде наоѓа корени познатата изрека „трпение – спасение“? Според духот на Христовото учење, оној, кој е поразумен и подуховен, во своето срце треба великодушно да простува, макар другиот и…

Религијата е чувар на традициите, затоа што во неа постои духот на старите времиња

На Конзервативниот караван „Конзервативизам – Народот како клучен столб на државата“, вчера вечер во Гостивар се обрати и Дамјан Петрески, кој зборуваше за религијата како чувар на традиционалните вредности. Дел…

Митрополит Повардарски Агатангел: Секуларноста во служба на недобронамерните

За тоа што значи секуларноста и нејзината улога во иницијативата на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје…

Богоугодното дело на учителот Климент ја стори Македонија лулка на писменоста и културата

Денеска празнува балканскиот Ерусалим! Денеска се весели небесата! Честито име на сите што го носат името на овој голем Божји угодник. Св. Климент се покажува како извонреден познавач на Светото…

Намножување на беззаконието заради недостаток на љубовта

Љубовта сѐ обединува, зацврстува, љубовта не е само добродетел, туку вкупност на добродетели. Љубовта го изразува најсуштественото Божјо својство. Апостолот на љубовта Јован кажал уште подобро. Тој Бог го нарекол…