• 07.04.2021 08:34

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Религија

  • Home
  • Какво треба да биде православното семејство?

Какво треба да биде православното семејство?

Денес во некои семејства сопругот ужива неоспорен авторитет, во други сопружниците градат односи врз основа на еднаквост на мислењето. Каков вид на семејно уредување е во согласност со православието? Се…

Од утре започнува Божиќниот пост

За православните верници од утре, 28 ноември, настапува благословеното време на Божиќниот пост, кој секогаш започнува 40 дена пред Рождеството Христово. Како што се сеќаваме, пред да стапне во Ветената…

ПРЕЗВИТЕР ТОДОРОВ: Има многумина христијани, помалку кои разбираат што е христијанство, а малкумина кои живеат христијански!

Презвитер Ивица ТОДОРОВ: Кон каде, со кого и зошто? „Оти ние не го изопачуваме словото Божјо, како мнозина, а го проповедаме искрено, како од Бога, пред Бога, во Христа.“(2 Коринтјаните.…

Козма и Дамјан – Светите бесребреници и чудотворци кои денес ги славиме

Браќа по тело и по дух, родум негде од Азија, од татко незнабожец и мајка христијанка. По смртта на татко им, нивната мајка Теодотија целото време и труд ги даде…

Забранети посети на Света Гора

Администрацијата на Света Гора одлучи до крајот на месецот да ја затвори монашката манастирска заедница во Грција за сите аџии во обид да ги заштити монасите од коронавирусот. Во соопштението…

Семејството, столб на општеството

Како што на една куќа за да стои ѝ се потребни столбови, така и на нашето општество му се потребни столбови за да може да опстои. Еден од главните носечки…

Христијанството како чувар на традиционалните вредности

Уште од својот почеток Христовата Црква се јавува како чувар на традиционалните вредности и како градител на едно здраво и нормално општество. Низ многувековната историја на христијанството гледаме како тоа…