• 30.07.2021 14:46

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

COVID19 минатата година доведе до наплив во напади на малициозен софтвер

Авторите на малициозен софтвер продолжија успешно да ја користат пандемијата на КОВИД-19 минатата година за да извршат широк спектар на напади, се вели во Извештајот на Авира за сајбер безбедност во 2020 година.

Фирмата која се занимава со сајбер безбедност откри дека сајбер нападите се зголемиле за 15% минатата година во споредба со 2019 година, нагласувајќи дека стапката на измами се зголеми и падна со исто темпо и време како што се појави вирусот низ целиот свет. Највисоката стапка на блокирани обиди била во април 2020 година, за време на првиот бран на пандемијата.

Бидејќи случаите на КОВИД-19 повторно се зголемија во последниот квартал на 2020 година, нападите со малициозен софтвер соодветно се зголемија, со откриена корелација помеѓу бројот на започнати напади и бројот на луѓе кои работат од дома.

Една од главните тактики што се користеле е токму развојот на специјални варијанти на познати семејства на малициозен софтвер кои користат мамки за да ги намамат несовесните корисници да ги инсталираат на нивните уреди. Пример потенциран во студијата била варијанта на андроид банкарскиот тројанец ‘Cereberus’, кој во многу случаи беше дистрибуиран преку фишинг пораки под името ‘Corona-App.apk‘. Вкупниот број на откриени банкарски тројанци во Андорид задницата се зголеми за 35% на годишно ниво, што авторите делумно го припишуваат на зголемената употреба на мобилното банкарство за време на пандемијата.

Гледајќи напред кон следната година, Авира рече дека очекува „stalkerware“-от да стане сè поприсутен. Оваа форма на шпионски софтвер, што може да се инсталира без знаење или согласност на сопственикот на уредот, тајно ги следи корисниците и ги шпионира личните информации како што се слики, видеа, пораки и податоци за локацијата. Стелт режимот и овозможува на апликацијата да се крие додека се користи.

Александар Вукчевиќ, директор на Avira Protection Labs, коментира: „Долги години, авторите на малициозен софтвер користеа психолошки трикови за да ги намамат несовесните корисници. Во моментов, ние сме во ситуација кога многу луѓе бараат одговори и се загрижени поради КОВИД-19. Авторите на малициозен софтвер конкретно ја користат оваа несигурност “. Тој додаде: „Банкарските тројанци отсекогаш играле важна улога во сцената со малициозен софтвер кај Андроид-от, а оваа година имале уште поголемо присуство. Покрај стратегијата за користење на КОВИД-19 како маска, тие исто така го користат класичниот пристап: тие се маскираат во широко користена апликација и бараат невообичаени дозволи со цел да добијат податоци за кредитни картички, на пример. “