• 31.07.2021 17:10

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Signal, WhatsApp или Telegram: Која е најбезбедна апликација?

BySarissa Editor

Feb 1, 2021

Постојат клучни разлики во безбедноста на заштитата на податоците во популарните апликации за пораки.

Ако се двоумите помеѓу Signal, WhatsApp и Telegram за безбедна размена на пораки, воопшто не си го трошете времето со ништо друго освен Signal.

Тука не зборуваме за тоа која апликација има поубави карактеристики и повеќе опции за звук или која е најлесна за употреба, туку станува збор строго за заштита на приватноста. Ако ова е она што го барате, ништо не е подобро од Signal.

Signal, Telegram и WhatsApp користат end-to-end енкрипција во некој дел од нивната апликација што значи дека ако некој ги пресретне вашите пораки тие ќе бидат шифрирани и нечитливи.

Тоа значи и дека луѓето кои работат за која било компанија што ги лансираше овие апликации не можат да видат ниту една од вашите пораки кога комуницираат со друг корисник. Ова ја спречува и полицијата и кој било друг да ги чита вашите пораки, дури и ако се пресретнати, што се случува почесто отколку што многумина мислат.

Signal

 • не собира податоци, го бара само вашиот телефонски број
 • бесплатна е, нема реклами и е финансирана од непрофитната Signal Foundation
 • целосно е open-source
 • користи Signal Protocol енкрипција

Telegram

 • податоци поврзани со вас: име, телефонски број, контакти, кориснички ID
 • бесплатна е, отворено известува дека има Ad Platform и премиум верзија, финансирана е главно од основачот
 • делумно е open-source
 • користи MTProto енкрипција

WhatsApp

 • податоци поврзани со вас: премногу за да се наведат во една листа (види ТУКА)
 • бесплатна е, бизнис верзијата е достапна бесплатно, ја финансира Facebook
 • не е open-source, освен енкрипцијата
 • користи Signal Protocol енкрипција