• 10.07.2024 08:02

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Month: October 2020

  • Home
  • Македонскиот конзервативец – Ограничувањето, границите и правилата се неопходни

Македонскиот конзервативец – Ограничувањето, границите и правилата се неопходни

Во моите две претходни колумни, во кои пишував за тоа што значи да се биде македонски конзервативец, ги образложив темите на благодарност, како и мудроста која може да се пронајде…

Eден заборавен штрајк во Македонија

По вклучувањето на Вардарска Македонија, во рамките на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците во 1918 година, македонскиот народ се најде во тешко еконoмско, политичко и национално ропство. Продолжувајки ја…

Влијанието на Интернетот врз младите во процесот на градење на безбедносна култура – закани и ризици

Современата безбедност е комплексно прашање. Современиот безбедносен концепт мора да биде флексибилен и насочен кон дефинирањето на ризиците и заканите врз безбедноста не само на целото оштество, туку и врз…

Дали достигнавме врвна глобализација?

Глобализацијата е дефинирачка одлика на современиот свет. Затоа, денес светот дебатира за тоа дали пандемијата COVID-19 ќе ја зајакне или ослабне. Некои политички аналитичари тврдат дека владите треба да бидат…

Семејството, столб на општеството

Како што на една куќа за да стои ѝ се потребни столбови, така и на нашето општество му се потребни столбови за да може да опстои. Еден од главните носечки…

Модерно распнување

Живееме во едно модерно општество каде слободата на изразување е една од основите за просперитет. Но, дали таа навистина пости или пак постои само за одредени цели кои би придонеле…

Мисловноста на македонски

Јазикот е нашето духовно домување. Веднаш по првиот „трепет“ на нашата свест, мислата се раствора во својот говор. Јазикот е најблиското духовно средство кое претставува верен следбеник на нашето Јас.…

Конфликтот во Кавказот

“Ipsam historia repetit” или „Историјата се повторува“. Кавказ, планинско место со бурно минато. Деновиве сме сведоци на разгорување уште еден конфликт. Овој пат во Република Арцак. Арцак е самопрогласена држава…

Новите генерации и подемот на конзервативизмот

Генерацијата Z бргу ги замени нивните претходници, милениумците. Од податоците кои се засега достапни, таа е најобразованата генерација досега, комплетно дигитализирана и информирана за сите значајни теми во општеството. Информациите…