• 09.07.2024 12:42

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Безбедност

  • Home
  • ЗАТВОРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА И УСЛОВИТЕ ЗА РЕСОЦИАЛИЗАЦИЈА НА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ – Гоце Јанчески

ЗАТВОРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА И УСЛОВИТЕ ЗА РЕСОЦИАЛИЗАЦИЈА НА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ – Гоце Јанчески

Пенологијата претставува млада научна дисциплина, својот акцент на изучување го става на условите и третманот на деликвентите во казнено поправните установи. Пенолошката наука и пракса создаваат погодна oснова за понатамошно…

Во Германија уапсени двајца осомничени за планирање напад врз шведскиот парламент

Германија уапси двајца осомничени членови на џихадистичката организација Исламската држава за наводно планирање напад врз шведскиот парламент, објавија во вторникот федералните обвинители. Двајца авганистански државјани идентификувани како Ибрахим М.Г. и…

Проф. д-р Александар Нацев е новиот Проректор за настава на Европскиот Универзитет

На денешната седница на Универзитетскиот сенат на Европски Универзитет за нов Проректор за настава е назначен Проф. д-р Александар Нацев, долгогодишен експерт од областа на бебзедноста и досегашен декан на…

Спротивна на законите е владината одлука за поништување на пет наредби кои ги донесов-Тошковски

За скандалозна и спротивна на законите, министерот за внатрешни работи Панче Тошковски ја смета одлуката на Владата за поништување на пет негови наредби. -Имено, една од петте поништени наредби се…

Маршот на одбранбените буџети

Последните безбедносни случувања на неколку различни места во светот, особено во Украина и во Израел, повторно го ставија во прв план прашањето за висината на буџетите за потребите на одбраната,…

Нема безбедносни причини ниту финансиска оправданост за враќање на воениот рок

Немаме зголемена безбедносна закана во земјата за да го враќаме служењето на задолжителниот воен рок, а за тоа ќе треба вложување и на многу дополнителни финансиски средства, изјави министерката за…

(ВИДЕО)Нацев: Македонија е безбедна од надворешни закани, проблем се корупцијата и организираниот криминал

Професорот Александар Нацев во своето гостување во утринската емисија на Радио Лидер ги коментираше случувањата и заклучоците од самитот на НАТО на Вилнус, а се осврна и на домашната политичка…

Што значи Шведска за НАТО – а што НАТО за Шведска?

Откако Турција се откажа од блокадата, се чини дека влезот на Шведска во НАТО е завршена работа. Што очекува западната воена алијанса од тоа членство? А што Шведска? Шведска, како…

Честит 7ми Мај – Ден на македонската полиција

Денес се одбележува Денот на македонската полиција – 7 Мај. Со одлука на Владата на Република Македонија од 20 април 1993 година, 7 мај е востановен како Ден на македонската…

ИТ експерт: За да се хакира лозинката на ,,Фејсбук” доволно е да се знае телефонскиот број на жртвата

Безбедносниот аналитичар познат по прекарот Џи-ти-ем Маноз сфатил дека инженерите на „Мета“ не го дефинирале јасно бројот на обиди за внесување на кодот за време на двојната автентикација. Оваа безбедносна…