• 12.04.2024 01:35

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Образование и наука

  • Home
  • Проф. д-р Александар Нацев е новиот Проректор за настава на Европскиот Универзитет

Проф. д-р Александар Нацев е новиот Проректор за настава на Европскиот Универзитет

На денешната седница на Универзитетскиот сенат на Европски Универзитет за нов Проректор за настава е назначен Проф. д-р Александар Нацев, долгогодишен експерт од областа на бебзедноста и досегашен декан на…

Сите просветни работници ќе земаат плата според колективен договор – категоричен Бумбароски

„Несомнено еден наставник мора и треба да одржи час без да има учебник пред него, но недостатокот на учебници е проблем за учениците и е проблем за родителите. Ние на…

Роверот Perseverance пронајде докази за органска материја на Марс

Роверот Perseverance, кој беше испратен на Марс од американската вселенска агенција НАСА, пронајде докази за органски соединенија на Црвената планета. Роверот пронашол докази во кратерот Језеро, но не треба да…

Објавен Конкурсот за прием во студентските домови за академската 2023/2024 година

Министерството за образование и наука го објави Конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови во Македонија за студиската 2023/2024 година. Во сите…

ОЕЦД: Вештачката интелигенција ќе го промени глобалниот пазар на труд

Најбогатите земји во светот мора да се подготват за последиците од широката употреба на вештачката интелигенција која ќе ги промени работните места, повика Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).…

СОНК: Усогласување на платите, па потоа 10 отсто покачување или наставниците на штрајк

Владината понуда до синдикатите за повисоки плати за 10 отсто и исплата по 10 илјади денари К-15 за 2023, која ќе треба да се усвои на Економско-социјалниот совет, не е…

Ораторска вечер при правниот факултет на универзитетот „Гоце Делчев“- Штип

На 30ти март 2023 год, четврток, од 19 часот се одржа овогодишната финална ораторска вечер при правниот факултет на универзитетот „Гоце Делчев“- Штип. Пред бројни интелектуалци, професори, пратеници и јавни…

Лингвистите дадоа одговор: Како е правилно Турција или Туркије?

Туркије или Турција? Како е правилно? Одговор дали реномираниот професор Људмил Спасов! -Некои медиуми почнаа да го применуваат ‘новото име’ на Турција, но тоа е погрешно. Претседателот на Советот за…

Македонците во Србија бараат отварање Kатедра за македонски јазик и Лекторат во Белград

Македонија и Србија имаат најдобри можни „братски” меѓусебни односи на сите полиња. Србија го признава македонското малцинство, неговиот идентитет, АСНОМ, македонското име, македонскиот јазик и култура. Во Србија живеат над…

НАСА: Заврши мисијата „Ин-сајт“ на Марс

По два неуспешни обиди за воспоставување врска оваа недела, американската вселенска агенција НАСА официјално „го пензионираше“ приземјувачот „Ин-сајт“, со што ја заврши оваа мисија на Марс. Приземјувачот последен пат бил…