• 10.07.2024 21:16

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Month: November 2020

  • Home
  • Конзервативната идеологија и вредности се главната движечка сила по која треба да се водиме во иднина

Конзервативната идеологија и вредности се главната движечка сила по која треба да се водиме во иднина

Интервју со Тамара Митковска, лидер на Клубот на млади конзервативци во Институтот за конзервативни политики „Сариса“. Вие сте млад студент кој допрва запливува во академските води, која е причината да…

Осум особини на македонскиот стандарден јазик што ги нема во бугарскиот стандарден јазик

Македонскиот и бугарскиот јазик заедно ја сочинуваат источната гранка на јужнословенските јазици и се соседи во јужнословенскиот дијалектен континуум. Тоа значи дека низ дијалектите на овие два јазика може да…

Кондолиза Рајс – Државен секретар, Советник за национална безбедност, Професорка

Како поддршка за одбележување на деновите против насилството врз жените, денешниот ден го посветуваме на Кондолиза Рајс, пионерка во областа на меѓународните односи и безбедноста. Кондолиза Рајс, (родена на 14…

Започнува меѓународниот форум на креативно културно претприемништво

Унијата на македонските професионални асоцијации во креативните индустрии (УМПАКИ), денеска и утре организира прв Меѓународен форум за креативно културно претприемништво. Станува збор за настан во кој ќе се промовира креативното…

Повереник на Орбан: Европа е гасна комора на Џорџ Сорос

Силард Деметер, повереник на унгарсиот премир Виктор Орбан за култура и шеф на Книжевниот музеј Петефи во Будимпешта, на провокативен начин го опиша унгарско-американскиот финансиер Џорџ Сорос и неговото влијание…

Бразил не ја признава победата на Бајден

Зад сцената, странските дипломати открија дека гестот на администрацијата на Трамп, дури и откако дозна дека ги загубил своите домашни избори, го покажа обемот на радикализмот на Белата куќа на…

За стратегијата и политичкиот интелект

Современото политичко дејствување мора да се прилагоди на начините на функционирање на современите општества и интерните динамики на тие општества, со цел да одговори на променливите предизвици кои се поставуваат…

Какво треба да биде православното семејство?

Денес во некои семејства сопругот ужива неоспорен авторитет, во други сопружниците градат односи врз основа на еднаквост на мислењето. Каков вид на семејно уредување е во согласност со православието? Се…

Превентивни конзерваторски интервенции на црквата Св.Богородица во Матејче

Националниот конзерваторски центар – Скопје започна со превентивни конзерваторски интервенции на црквата Св. Богородица во Матејче, за ова културно добро да се заштити од надворешни влијанија во зимскиот период. За…

Дали може да се заштитите онлајн со помош на VPN?

Дали некогаш сте се поврзале на јавна Wi-Fi мрежа и сте се запрашале дали некој, некаде, може да ја следи вашата активност на интернет? Тоа е сосема разумно, имајќи ги…