• 28.05.2024 18:51

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Month: December 2020

  • Home
  • Саудиска Арабија почна воздушни напади во Сана по смртоносните експлозии во Аден

Саудиска Арабија почна воздушни напади во Сана по смртоносните експлозии во Аден

Коалицијата Саудиска Арабија-ОАЕ, која се бори против бунтовничките Хути во Јемен, наводно извршила воздушни напади во делови на главниот град Сана неколку часа по експлозиите што го погодија главниот аеродром…

Божик и Нова година во Скопје меѓу двете светски војни (2): Поради сопругите и цената на јајцата и брашното, скопјани на празникот бегале в кафеана

– Во дваесеттите години на минатиот век, Божик се третирал како главен празник, а дочекот на Нова година речиси воопшто и не се спомнува како празник. – За време на…

Како во Скопје се славеле Божик и Нова година меѓу двете светски војни (1): Старата година се испраќала со посмртен марш!

– Во дваесеттите години на минатиот век, Божик се третирал како главен празник, а дочекот на Нова година речиси воопшто и не се спомнува како празник – За време на…

Институтот за македонска литература ја затвора 2020 со објава на неколку научни изданија

Институтот за македонска литература ја затвора оваа година со објавени два зборника на научни трудови и четири научни книги. Двата зборника на научни трудови се под наслов „Урбани културни идентитети…

Кои економски сили ќе владеат со светот во 2050 година?

За 30 години, мнозинството најголеми светски економии ќе го сочинуваат оние земји кои денес се во развој. Во иднина тие би можеле да ги надминат САД, Јапонија и Германија. Брегзитот,…

Претседателот на МАНУ: Единствена цел на реформите е да се избрише предметот историја

Реформите на Министерството за образование и наука имаат за цел да го избришат предметот историја и да се заборави на неговата улога во воспитно-образовниот процес. Ова е оценка на претседателот…

Научници успеаја да претворат јаглерод диоксид во авионско гориво

Научници од Универзитетот Оксфорд изгледа пронајдоа начин како да се намали загадувањето предизвикано од воздушниот сообраќај. Имено, тие успеаја да го претворат јаглерод диоксидот од воздухот во гориво со нулта…

Автономни системи за оружје: Прагматичен пристап кон новонастанатата способност за војување

Потенцијалните придобивки и предности на АСО се доволно значајни што меѓународниот консензус за забрана е неодржлив долгорочно и, слично на забраната за воздушно бомбардирање од 1899 година, може да биде…

Расел Кирк – поборник на традиционалистичкиот конзервативизам и истакнат соработник на Фондацијата Херитиџ

Расел Амос Кирк (19 октомври 1918 – 29 април 1994), бил американски политички теоретичар, моралист, историчар, социјален критичар и книжевен критичар, познат по своето влијание врз американскиот конзервативизам во 20…

Институт „Марко Цепенков“, преданија од Егејска Македонија за битката кај Гавгамел: Дариј за Александар рекол – дојде време дете да ми го земе царството

(Преданијата за Александар Македонски и Битката кај Гавгамела во некои детали се поклопуваат со историските, но во приказните му се дава и митска моќ, што може да се види и…