• 13.04.2024 02:54

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Економија

  • Home
  • Концептот на фискален конзервативизам

Концептот на фискален конзервативизам

Фискалниот конзервативизам е политичка и економска филозофија заснована на фискална политика и фискална одговорност, која се залага за ниски даноци, намалено владино трошење и минимален јавен долг. Слободната трговија, приватизација…

Инфлацијата се контролира: Засега нема драстични поскапувања на храната

Податокот дека октомвриската инфлација бележи зголемување од 2,1 отсто, а индексот на цените на мало се зголемил за 1 отсто, значи дека се одржува контролираната инфлација, а тоа нема големо…

Во 2019та, во Македонија под прагот на сиромаштија живееле 448 илјади граѓани

Стапката на сиромашни граѓани во земјава во 2019 година изнесувала 21, 6 проценти што е за 0,3 проценти пониска во однос на 2018 година, покажуваат најновите статистички податоци. Според овие…

Работа од дома: Не е злато сe што блеска

Кризата предизвикана од корона вирусот научи на многу нови работи – како што е работата од дома која нуди многу можности. Но, негативните аспекти не треба да се игнорираат. Од…

Неделна анализа на светскиот пазар!!

Цената на суровата нафта малку се промени но ги потврди своите придобивки. ОПЕК и Русија се согласија за зголемување на производството од пола милион барели дневно од 1 јануари, што…

Во октомври пониски цени на индустриските производи и на месечно и на годишно нивo

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари во октомври се пониски за 0,8 отсто на месечно ниво, а за 1,6 отсто на годишно ниво. Во октомври годинава…

Советот на Народна банка го усвои најновиот Квартален извештај

Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите макроекономски проекции на Народната банка. За разлика…

Стопанска комора на Македонија: Да се почне со конципирање стратегија за долгорочен економски, одржлив развој на државата

Стопанската комора на Македонија препорачува веднаш да се почне со конципирање стратегија за долгорочен економски, одржлив развој на државата, да се рационализираат робусните буџетски расходи и да се пренасочат кон…

ОПЕК +: Поголемо производство на нафта во јануари, без долгорочен план за наредна година

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и десет партнерски земји кои не се членки на блокот ќе го зголемат производството на нафта, пренесува Балканмагазин . Постигнат е договор производството…