• 22.06.2024 09:36

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Роверот Perseverance пронајде докази за органска материја на Марс

Роверот Perseverance, кој беше испратен на Марс од американската вселенска агенција НАСА, пронајде докази за органски соединенија на Црвената планета.

Роверот пронашол докази во кратерот Језеро, но не треба да се брза со заклучоците бидејќи ни тоа не гарантира дека некогаш постоел живот на Марс. Овие соединенија, исто така, можеле да бидат развиени на небиолошки начини. Сепак, резултатите укажуваат на изненадувачки сложени органски услови за „клучните градежни блокови на животот“.

Роверот Perseverance е првиот што го истражува кратерот Језеро, а тоа го прави од февруари 2021 година. Истражувачите веруваат дека некогаш во кратерот имало езеро, како и делта на реката што се влевала во него. Тоа е еден од најверојатните региони кои би можеле да ги сокријат остатоците од знаци на живот на Марс.

Органските молекули како оние забележани во кратерот Језеро содржат јаглеродни атоми, а често и водород. Тие се клучни компоненти на животот каков што го знаеме на Земјата, но можат да се развијат и абиолошки.

„Тие се возбудлива трага за астробиолозите, бидејќи тие често се сметаат за градбени елементи на животот. Важно е да се знае дека тие можат да бидат создадени и од процеси кои не се поврзани со животот каков што го знаеме, така што органските молекули не се доказ за живот сам по себе без дополнителни докази кои не можат да се објаснат со небиолошки или биотски процеси“, изјави за Newsweek коавторот на истражувањето Џозеф Раззел Холис од Природонаучниот музеј во Лондон.

Роверот ги набљудувал соединенијата со помош на инструментот за скенирање на животните средини со раман и луминисценција за органски и хемикалии (SHERLOC), кој мапира органски молекули и минерали на површината на карпата. Поважно е дека тој нашол органски материјали на сите десет „цели“ што ги забележал на дното на кратерот.

„Нашите резултати ги поддржуваат набљудувањата на претходните роботски мисии на Марс, кои укажуваат дека Црвената планета некогаш била богата со органски материјал, соединенија првенствено направени од јаглерод и водород, и дека дел од тој органски материјал сè уште може да се открие милијарди години подоцна. Секое откритие и набљудување ни даваат малку повеќе информации што нè доближуваат до разбирање на историјата на Марс и дали оваа планета можела да поддржува живот во минатото“, изјави Разел Холис за Gizmodo.

Сега кога истражувачите ги набљудуваа молекулите, ќе треба да ги разгледаат подетално во лабораториите за да извлечат дополнителни заклучоци за нивното потекло.

„Ако овие примероци се транспортираат во копнени лаборатории, во студијата може да се користат поразновидни алатки, вклучително и поголема просторна резолуција со многу поголема специфичност и чувствителност“, велат авторите на студијата.

Сепак, ќе мора да се почека за мисијата Mars Sample Return (MSR), која нема да биде лансирана од Земјата барем до крајот на 2020-тите. Сепак, чекањето треба да вреди.

„Досега единствените карпи на Марс кои можевме да ги проучуваме на Земјата беа всушност метеоритите. Пристапот до недопрените карпи на Марс, внимателно складирани и заштитени од контаминација, ќе биде од непроценливо значење за планетарната наука“, изјави Разел Холис за Newsweek.