• 27.05.2024 13:13

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Вести

  • Home
  • Мисија на ООН во Либија за спроведување на примирјето

Мисија на ООН во Либија за спроведување на примирјето

Четвртата мисија за поддршка на ООН во Либија (УНСМИЛ) соопшти дека предвидува распоредување на ограничен број меѓународни набудувачи за да се обезбеди спроведување на примирјето меѓу завојуваните либиски ривали. На…

Хенли Паспорт Индекс: Македонија на 45. место, Јапонците со најмоќен пасош во светот

Henley Passport Index ја објави листата на земји со најмоќни пасоши во 2021 година. Хенли Паспорт Индекс ( Henley Passport Index) повремено аналазира кој пасош е „најпријателски“ пасош, односно кој…

Грција склучи 20 годишен договор за одбрана со Израел

Министерството за одбрана на Израел денес соопшти дека грчката Влада го одобрила договорот за набавка на авиони од Израел, за изведувачи и формирање на школа за летање за грчките воздухопловни…

Европската комисија одобри помош за авиокомпаниите погодени од КОВИД-19

Европската комисија одобри помош од 73,02 милиони евра за Алиталија, една од главните авиокомпании што оперираат во Италија, тврдејќи дека поддршката е во согласност со правилата на ЕУ за државна…

Божик и Нова година во Скопје меѓу двете светски војни (2): Поради сопругите и цената на јајцата и брашното, скопјани на празникот бегале в кафеана

– Во дваесеттите години на минатиот век, Божик се третирал како главен празник, а дочекот на Нова година речиси воопшто и не се спомнува како празник. – За време на…

Како во Скопје се славеле Божик и Нова година меѓу двете светски војни (1): Старата година се испраќала со посмртен марш!

– Во дваесеттите години на минатиот век, Божик се третирал како главен празник, а дочекот на Нова година речиси воопшто и не се спомнува како празник – За време на…

Расел Кирк – поборник на традиционалистичкиот конзервативизам и истакнат соработник на Фондацијата Херитиџ

Расел Амос Кирк (19 октомври 1918 – 29 април 1994), бил американски политички теоретичар, моралист, историчар, социјален критичар и книжевен критичар, познат по своето влијание врз американскиот конзервативизам во 20…

Годишнина од раѓањето на Ќосето: Цариградскиот бег му пратил поткуп, Ќосето му одговорил…!

Од спомените на Андон Јанев Ќосето, роден на 25 декември 1855 година, починал на 10 септември 1953 година. Подготвил: Дарко ЈАНЕВСКИ Турците ме барале во Велес. Го поткупиле мојот повозрасен…

Сер Роџер Скрутон – слободата не е можна без обичај и традиција

Сер Роџер Вернон Скрутон (27 февруари 1944 – 12 јануари 2020 година), беше англиски филозоф и писател, специјализиран за естетика и политичка филозофија, особено за напредување на традиционалистичките конзервативни ставови.…

Теодор Рузвелт – републиканец и еден од најдобрите претседатели на САД

Теодор Рузвелт (27 октомври 1858 – 6 јануари 1919), бил американски државник, конзерватор, натуралист, историчар и писател, кој служел како 26-ти претседател на Соединетите држави од 1901 до 1909 година.…