• 22.05.2024 07:36

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Month: February 2023

  • Home
  • 19 години од трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски

19 години од трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски

На денешен ден пред 19 години во несреќа на владиниот авион што се случи кај Ротимље во Босна и Херцеговина загина претседателот на Македонија Борис Трајковски. Во авионот со кој…

Денеска е Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, прогласен од УНЕСКО на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година, а наредната 2000 година 21 февруари е промовиран…

ИТ експерт: За да се хакира лозинката на ,,Фејсбук” доволно е да се знае телефонскиот број на жртвата

Безбедносниот аналитичар познат по прекарот Џи-ти-ем Маноз сфатил дека инженерите на „Мета“ не го дефинирале јасно бројот на обиди за внесување на кодот за време на двојната автентикација. Оваа безбедносна…

Лингвистите дадоа одговор: Како е правилно Турција или Туркије?

Туркије или Турција? Како е правилно? Одговор дали реномираниот професор Људмил Спасов! -Некои медиуми почнаа да го применуваат ‘новото име’ на Турција, но тоа е погрешно. Претседателот на Советот за…

ГОДИНАВА СЕ ОДБЕЛЕЖУВААТ 116 ГОДИНИ ОД БИТКАТА „НА НОЖОТ“

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена од Четничкиот институт на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на…

151 година од раѓањето на Гоце Делчев – апостолот и срцето на Македонија

Големиот македонски револуционер Гоце Делчев е роден на денешен ден, 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Неговите родители биле добро ситуирани и едно од…