• 11.07.2024 03:43

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Безбедност

  • Home
  • Клучните предизвици во областа на сајбер безбедноста

Клучните предизвици во областа на сајбер безбедноста

* Сајбер-безбедноста мора да биде вградена во секој производ и систем. * За да се постигне ова, потребно е да се исполнат четири предизвици. * Со нивно надминување, можеме да…

Вооружен воен дрон ќе биде воведен во арсеналот на Велика Британија

Освен што ќе биде вооружен, овој дрон со помош на вештачка интелигенција ќе ги открива целите и ќе може да лета во затворени простори. Дронот е дизајниран и ќе се…

Армијата излегува на улица

Шефот на државата и Врховен командант на вооружените сили Стево Пендаровски, врз основа на член 18 , став 1, точка 5 и член 28, од Законот за одбрана, како и…

Aктите на терор – тест за националната безбедност на Франција

Деновиве сме сведоци на уште еден чин на терор извршен врз цивилното население во Европа. Франција уште еднаш се соочува со грдото лице на тероризмот, кое секој нареден пат сее…

Влијанието на Интернетот врз младите во процесот на градење на безбедносна култура – закани и ризици

Современата безбедност е комплексно прашање. Современиот безбедносен концепт мора да биде флексибилен и насочен кон дефинирањето на ризиците и заканите врз безбедноста не само на целото оштество, туку и врз…

Конфликтот во Кавказот

“Ipsam historia repetit” или „Историјата се повторува“. Кавказ, планинско место со бурно минато. Деновиве сме сведоци на разгорување уште еден конфликт. Овој пат во Република Арцак. Арцак е самопрогласена држава…

Како треба да изгледа еден полициски службеник?

Полицијата претставува јавен сервис кој е неизоставен дел од државната управа. Таа е институција преку која се вршат полициските работи од страна на полициски службеници. Нејзините основни цели се во…

Како терористичките групи ја експлоатираат пандемијата со корона вирусот

Ширењето на пандемијата на коронавирусот ја смени динамиката на повеќето политички процеси на локално, регионално и меѓународно ниво. Сепак, зачудувачки е дека актерите на сегашните терористички групи од различни идеологии,…