• 13.04.2024 17:23

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Хрватска го укинува роамингот со Македонија, Србија и Босна и Херцеговина

Годинава треба да стапи во сила договор за роаминг, благодарение на кој телекомуникациските услуги во странство би можеле да ги плаќаме по исти цени како кај нас, на поширок простор отколку што беше случајот досега. Конкретно, освен во земјите од Европската Унија кои меѓусебно се опфатени со таков договор, наскоро треба да ги платиме истите цени како во нашата земја при престој во земјите од Западен Балкан, а истото би важело и за нивните граѓани. кога се во ЕУ.

„Денеска во парламентот се одржа комисијата за европски прашања, каде државната секретарка Андреја Метелко Згомбиќ рече дека главниот договор е веќе потпишан, но треба да се потпишат уште неколку помали договори.

„Можеби до крајот на годината ќе заживее тој роаминг во кој граѓаните на ЕУ и земјите од Западен Балкан би ги платиле истите цени како во нивната национална тарифа“, потврди пратеникот Бојан Главашевиќ за „N1“.

Според тоа, овој договор ќе ги опфати сите земји од Западен Балкан кои моментално се во пристапни преговори со Европската унија, вклучувајќи ги Босна и Херцеговина, Србија, Северна Македонија…

„Тоа е добра порака до тие земји, поттик за понатамошни реформи, по што ќе следат дополнителни придобивки“, оцени Главашевиќ.